nieuws

J.C. Bamford overleden

bouwbreed

De man die met zijn initialen een plek in het Britse woordenboek kreeg is niet meer. Joseph Cyril Bamford is op de leeftijd van 84 jaar overleden. Zijn initialen JCB waren in elk geval in Groot-Brittannië synoniem voor graafmachines. Om die reden nam Collins British Dictionary in 1985 als eerste woordenboek deze uitleg over.

De JCB-groep is nog steeds een familiebedrijf. Voorzitter en algemeen directeur is Anthony Bamford; de zoon van Joseph. Het bedrijf is altijd wat terughoudend met financiële informatie. Bekend is in elk geval dat de groep in 1999 een winst voor belastingen boekte van ruim 300 miljoen gulden bij een omzet van zo’n 2,7 miljard gulden.

Op de wereldranglijst van materieelfabrikanten staat JCB op de zesde plaats. Ongeveer driekwart van de omzet verdient de groep buiten het Verenigd Koninkrijk.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels