nieuws

Internatio zet in op divisie techniek

bouwbreed Premium

Internatio-Müller stort zich vrijwel geheel op de techniek. De divisie Imtech moet binnen drie jaar zijn omzet verdubbelen tot 2,6 miljard euro. Om dat te bereiken zullen overnames in binnen- en buitenland worden gepleegd. Ook worden nieuwe markten, waaronder de ICT en de telecom, uitgediept.

De ambitieuze plannen van Internatio-Müller werden gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers door bestuursvoorzitter H. Scheffer uit de doeken gedaan. “We hebben voor Imtech gekozen als basis voor verdere groei”, verklaarde hij.

Afgelopen jaar werd al een voorschot genomen op die nieuwe strategie. De farmaciepoot werd afgestoten, evenals de havenactiviteiten; de technische handelsondernemingen werden verkocht.

De enige overgebleven divisies zijn nu de chemische distributie en Imtech, de technische poot. Of uiteindelijk ook afscheid genomen wordt van de chemietak, kon Scheffer nog niet zeggen. “Het behoort tot de mogelijkheden, maar misschien blijft deze ook wel binnenboord.”

Kernactiviteit

Zeker is dat Imtech nog meer de kernactiviteit zal vormen. Uit een strategisch onderzoek is gebleken dat gezien de marktontwikkelingen de focus het best op die divisie gericht kan worden.

De voorgenomen groei van Imtech – in 2003 moet de divisie 2,6 miljard euro omzetten – moet bereikt worden door autonome groei, acquisities en Europese expansie.

Een fusie met Stork behoort volgens Scheffer niet meer tot de mogelijkheden. Vorig jaar augustus werden de besprekingen over een fusie gestaakt omdat het fusieproces te omvangrijk en te risicovol zou zijn.

“Daardoor werd het risico te groot dat de verwachtingen onvoldoende zouden worden waargemaakt. En eerlijk is eerlijk, de aandeelhouders waren ook weinig enthousiast. We hebben daarom besloten de sprong voorwaarts zelfstandig te zetten.”

Imtech verzorgt momenteel de integrale technische uitrusting van onder andere kantoren, ziekenhuizen, luchthavens, voetbalstadions en tunnels. Sterk is de divisie al in installatie en nieuwbouw.

De bedoeling is dat Imtech zich de komende jaren ook meer gaat richten op onderhoud en beheer, ontwerp en advies en ICT. Behalve Nederland, België en Duitsland – waar al een stevig marktaandeel is bereikt – moeten ook Spanje en Groot-Brittannië worden veroverd. “Die landen zijn aantrekkelijk omdat er nog posities ingenomen kunnen worden. In bijvoorbeeld Frankrijk is dat inmiddels vrijwel onmogelijk.”

Telecommarkt

Specifieke aandacht krijgt de telecommarkt, zo kondigde Scheffer aan. “De telecommarkt is voor ons heel aantrekkelijk. De verwachte investeringen de komende jaren in Europa worden geschat op 11 miljard euro voor vaste netten, nog eens 11 miljard voor lokale ringen en 50 miljard voor mobiele infrastructuur. Omdat de bouw en onderhoud van de netwerken steeds meer wordt uitbesteed, is er een mooie rol voor ons weggelegd.”

Gisteren werd bekend dat Imtech voor 95 miljoen euro aan opdrachten van telecom- en internetaanbieders heeft binnengehaald. De orders, van onder meer Teleglobe, KPN en PSI, hebben betrekking op uitbreiding, verdichting en onderhoud aan netwerken voor mobiele en vaste telefonie en realisatie van teleswitch houses en internethotels.

Internatio-Müller sloot het boekjaar 2000 af met een nettowinst van 83,2 miljoen euro, 29 procent meer dan het jaar ervoor. De omzet daalde als gevolg van het afstoten van enkele bedrijfsonderdelen naar 2,6 miljard euro. De winst per aandeel steeg met ruim een kwart tot 3,14 euro.

Reageer op dit artikel