nieuws

Integratie van Van Seumeren en Mammoet vlot verlopen

bouwbreed

Na de overname door de Van Seumeren Group begint Mammoet aan een nieuwe toekomst. Het Bredase kraan- en transportbedrijf dat onder de vleugels van Nedlloyd nog Mammoet Transport heette, gaat voortaan door het leven als Mammoet.

Het hoofdkantoor komt in Schiedam, aan de Oude Maas. ‘De Bolder’, zoals het tien verdiepingen tellende nieuwe hoofdkantoor heet, wordt in het najaar in gebruik genomen.

“Zeker internationaal spreekt Mammoet als naam veel meer tot de verbeelding. Het dekt de lading beter. Mammoet is groot en sterk”, zegt president-directeur Frans van Seumeren van de Van Seumeren Group.

Het nieuwe hoofdkantoor De Bolder is genoemd naar de gelijknamige objecten op kades waaraan schepen hun trossen vastmaken. “Een bolder is superstevig, dat willen wij ook uitdragen.” Het nieuwe hoofdkantoor, dat 43 meter hoog wordt en straks 150 mensen huisvest, krijgt een beetje de vorm van een bolder, een idee van broer Jan van Seumeren.

Verhuizing

Het nieuwe Mammoet-terrein aan de Wiltonhaven is 8,2 hectare groot. Ongeveer de helft wil Van Seumeren gebruiken als ‘heavy terminal’. Er komen twee kranen die ultrazware goederen kunnen tillen. Generatoren, transformatoren en petrochemische apparatuur worden daar opgeslagen.

Mammoet trekt voor de totale verhuizing ongeveer 25 à 30 miljoen gulden uit. Vanuit Breda, waar nu nog zestig mensen werken, worden straks nog ondersteunende activiteiten verricht voor de vestigingen in Terneuzen en Limburg en worden kranen verhuurd. Er blijft kantoorwerk voor vijftien mensen, plus wat kraanmachinisten en chauffeurs. Mammoet E&I Etten-Leur is inmiddels geïntegreerd in Mammoet Global. Vijfentwintig mensen maakten de overstap naar Schiedam.

Nog groter

Volgens vakbondsbestuurder Rob van der Want van FNV Bondgenoten ging de integratie van Mammoet vrij vlot. Er zijn geen gedwongen ontslagen gevallen. Van Seumeren was tot vorig jaar één van de grootste kraan- en transportbedrijven ter wereld. Sinds een jaar staat Van Seumeren op nummer 4. Na de fusie is Mammoet het grootste kraan- en transportbedrijf ter wereld, met 1500 man personeel, waarvan 650 in Europa en 850 overzee. De jaaromzet bedraagt 581,7 miljoen, het bedrijfsresultaat was vorig jaar 78 miljoen.

Frans van Seumeren: “Onze strategie is erop gericht nog groter te worden. Wij houden onze ogen open voor nieuwe acquisities.” Van Seumeren denkt er ook over om over twee à drie jaar naar de beurs te gaan. Maar de beslissing daaromtrent wordt pas later genomen.

Reageer op dit artikel