nieuws

Industrie zet meer om door hogere prijs

bouwbreed Premium

De omzet van de Nederlandse industrie is in januari van dit jaar met 11 procent gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De geringste groei (7 procent) kwam dit jaar voor rekening van de hout- en bouwmaterialenindustrie en de metaal-, elektrotechnische en transportmiddelenindustrie.

Volgens het CBS is de omzetstijging van 11 procent vooral te danken aan hogere verkoopprijzen. De extra werkdag in januari zorgde daarnaast voor een omzetstijging van 4 procent. De industriële export steeg 12 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. Op de binnenlandse markt is de omzet van industriële producten met 10 procent toegenomen.

De aardolie- en chemische industrie was verantwoordelijk voor eenderde van de totale omzetstijging. Deze industrietak zag zijn eigen omzet groeien met 14 procent. Die groei was even hoog als in de voedings- en genotsmiddelenindustrie.

Reageer op dit artikel