nieuws

Hoog, hoger-

bouwbreed

Het telescoperen van een reusachtige torenkraan levert een prachtig lijnenspel op. De kraan op de zuidwestelijke hoek van de bouwplaats van CentreCourt in Den Haag wordt op de gebruikelijke manier naar een hoogte van liefst 85 meter gebracht. De klimkooi drukt met cilinders en een schild de draaikrans en de giek omhoog, waarna een mastdeel kan worden gemonteerd.

Materieelman F.Smulders van aannemer Hillen & Roosen legt uit: “Dit zijn heel grote kranen en het gebouw wordt in de hoek van deze kraan ruim 78 meter hoog. Natuurlijk kunnen we bij het opbouwen van de kranen – die overigens alle zijn gehuurd – meteen op de grootste hoogte gaan zitten, maar dat heeft bij de bouw grote nadelen. De kraan is instabieler, gevoeliger voor de wind en omdat de giek hoger hangt, neemt de snelheid van handelen af. Al met al is het efficiënter om tijdens het werk de kraan pas te verhogen als het echt nodig is.”

Hoog, hoger, hoogst dus.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels