nieuws

Hoge gasprijzen teisteren Spaanse tegelwereld

bouwbreed

De stijgende omzet in de Spaanse tegelindustrie dreigt te stagneren. Oorzaak zijn de hoge gasprijzen en een gebrek aan geschoolde arbeidskrachten. Dit heeft de voorzitter van de Ascer, het overkoepelend orgaan voor de Spaanse keramische industrie, bekend gemaakt tijdens de Cevisama in Valencia.

De tegel-, sanitair- en natuursteenbeurs die voor de 19de keer in Valencia werd gehouden, bood plaats aan 1154 exposanten, waarvan driekwart afkomstig uit Spanje. Voor het eerst in de geschiedenis van deze jaarlijkse beurs was er een wachtlijst. De huidige expositieruimte van 65.000 vierkante meter voldoet niet meer aan de vraag. Over twee jaar moet nieuwbouw de capaciteit hebben vergroot naar 170.000 vierkante meter.

In de Spaanse tegelwereld is een verschuiving zichtbaar: hogere winsten (12 procent ten opzichte van 1999) maar minder groei in productie (1,8 procent). Deze ontwikkeling hangt samen met de opwaardering van het product en de verhoogde prijzen per vierkante meter. Als de gastarieven blijven stijgen, gaat dit de concurrentiepositie van Spanje aantasten, zelfs zo dat Ascer al spreekt van een ‘minicrisis’.

Vorig jaar lag de productie op 610 miljoen vierkante meter, met een omzet van ongeveer 3300 miljoen euro. De helft wordt geëxporteerd.

Spanje neemt vooral met wandafwerking in de tegelwereld nog altijd een sterke tweede positie in, na koploper Italië. Om de internationale race bij te houden, zijn afgelopen jaren veel fabrieken bijgebouwd om grès porcellanato te vervaardigen.

Deze in één keer geperste en gebakken klei stond afgelopen Cevisama centraal bij de toonaangevende fabrikanten. Na Italië begint Spanje nu ook door te breken met grès-vloertegels. Door de verregaande automatisering die hiermee gepaard gaat, ontstaat echter een gebrek aan specialistisch personeel. Deels wordt dit versterkt door de concentratie van de bijna 30.000 arbeidskrachten in de tegelindustrie. Ongeveer 80 procent van de fabrieken zetelt in Castellón. Decentralisatie lijkt vooralsnog niet de oplossing, want kleine dorpen verderop leveren nauwelijks werknemers op en missen de infrastructuur voor transporten.

De Ascer heeft vorige week plannen aangekondigd die de Spaanse tegelindustrie internationaal moeten ondersteunen. De websites worden uitgebreid met een investering van vier miljoen gulden voor business-to-business.

Reageer op dit artikel