nieuws

Heijmans wil dat Middelburg naar de Hoge Raad stapt

bouwbreed Premium

Het gemeentebestuur van Middelburg besluit vandaag of het in cassatie gaat bij de Hoge Raad. Aanleiding is de uitspraak van het Haagse Hof die de gemeente dwingt de infrastructuur in de wijk Mortiere Europees aan te besteden. De raad kan dan de knoop doorhakken over de relatie tussen publiek-private samenwerking en openbare aanbesteding.

Bouwbedrijf Heijmans uit Rosmalen heeft de gemeente gevraagd in cassatie te gaan. De aannemer loopt wellicht in Middelburg een order van 80 miljoen gulden mis door de uitspraak van het Hof. Het bedrijf zal mee moeten dingen in een openbare aanbestedingsprocedure en zal alleen de order binnenhalen als het als laagste inschrijft.

De cassatiezaak zal daar echter niets aan veranderen omdat zo’n proces een paar jaar in beslag neemt. J. van den Hoven, lid van de raad van bestuur van Heijmans, heeft burgemeester Burgers gevraagd om desondanks verder te procederen. Heijmans wil graag eens en voor altijd duidelijkheid over de relatie tussen een publiek-private samenwerking (pps) en Europees aanbesteden.

“Nog maar weinig mensen kunnen de gevolgen van deze uitspraak op hun waarde schatten, maar het zou het einde zijn van veel samenwerkingen tussen gemeenten en marktpartijen. Het is voor bouwers onaantrekkelijk om een pps-contract aan te gaan als daar geen concrete werken bij horen”, voorspelt Van den Hoven. Het was de bedoeling dat NBM Amstelland, IBC en Heijmans de wijk Mortiere zouden herontwikkelen, inclusief infrastructuur en de inrichting van de openbare ruimte. In een overeenkomst met de gemeente is afgesproken om 600 huizen, 50 hectare bedrijfsterrein en 40.000 vierkante meter winkelruimte te realiseren. De combinatie zou het project voor eigen rekening en risico bouwen en de openbare werken na afloop aan de gemeente overdragen.

Projektbouw Zeeland uit Terneuzen vocht de samenwerkingsovereenkomst aan. Het Hof bepaalde vorige maand dat Middelburg geen overeenkomst met derden mag aangaan voor de realisering van gemeentelijke werken. Die werken vallen onder de Europese richtlijn en moeten apart worden aanbesteed, oordelen de rechters.

Verkeerde gronden

“De aanleg van infrastructuur was uiteraard een van de zaken die heeft meegewogen bij het aangaan van dit samenwerkingsverband”, licht Van den Hoven toe. “Het is voor de toekomst van zeer groot belang dat vooraf duidelijk is welke projecten bij een samenwerkingsverband horen. Naar mijn smaak heeft het Hof een afweging gemaakt op verkeerde gronden. Het voordeel – ook op de prijs – van een beperkt aantal partijen die gezamenlijk een gebied herontwikkelen, is niet meegewogen in de uitspraak van de rechters. Anders zou zo’n project niet eens van de grond komen. Ik ben ervan overtuigd dat de Hoge Raad om die reden tot een andere conclusie zal komen.”

Reageer op dit artikel