nieuws

Heijmans verwacht dit jaar nog betere cijfers

bouwbreed

Aan de rij beursgenoteerde bouwbedrijven met uitstekende jaarcijfers, kon gisteren Heijmans toegevoegd worden. Het Rosmalense bouwconcern boekte vorig jaar ruim 40 procent meer winst dan het jaar ervoor en kwam uit op 48,1 miljoen euro (105,8 miljoen gulden) nettowinst. De omzet van Heijmans groeide met 25,8 procent naar 1,56 miljard euro (3,4 miljard gulden).

Bestuursvoorzitter J. Janssen voorziet nog lang geen einde aan de groei van Heijmans. De omzet zal in 2001 uitkomen op ongeveer 2,25 miljard euro (4,6 miljard gulden). De winst zal groeien naar 68 miljoen euro (150 miljoen gulden), aldus Janssen. Beleggers waren niet onder de indruk van de prachtige cijfers. Heijmans moest namelijk bijna vijf procent inleveren.

Branchegenoot Koninklijke IBC zal met name verantwoordelijk zijn voor nog betere cijfers over het verslagjaar 2001. Met een grote glimlach op zijn gezicht meldde Janssen dat er definitief overeenstemming is bereikt over de overname van IBC. Het boekenonderzoek is afgerond en heeft geen onregelmatigheden naar boven gebracht. “Er zijn geen lijken in de kast gevonden.”

Daarmee is de mega-acquisitie definitief geworden. “Dat wil zeggen, de advocaten zetten momenteel de laatste puntjes op de i. Begin volgende week zullen we het contract tekenen. De Nma heeft geen bezwaren geuit, de aandeelhouders behoeven niet om toestemming te worden gevraagd.”

De vakbonden betichtten Heijmans dinsdag nog van geheimzinnigheid omtrent de overname van IBC. Janssen vindt dat onzin. “Het is zelfs maar de vraag of wij wel verplicht zijn het post-fusieplan voor te leggen”, zegt de bestuursvoorzitter.” Niettemin wil hij wel ‘ordentelijk’ overleg voeren met de bonden. “Ik denk dat ze volgende week inzage krijgen in het plan.”

Volgens Janssen hoeft in ieder geval niemand bang te zijn dat er ontslagen vallen. Heijmans heeft zelfs nog een groot aantal vacatures openstaan.

Slipstream

Grote overnames zoals die van IBC zitten er voorlopig niet meer in. Dit jaar wordt vooral gebruikt om IBC te integreren. “Maar”, zegt Janssen bijna arrogant. “We zullen vast nog wel een paar kleinere bedrijven in de slipstream meenemen. Er zit nog één en andere in de pijplijn.”

Naast Nederland heeft Heijmans ook België als thuismarkt. Janssen wil vooral de positie op die markten versterken. Pas als dat gerealiseerd is, wil de bestuursvoorzitter kijken naar Europa. “Een goede positie op de thuismarkten is de basis voor samenwerking op Europees niveau. Dat die er komt, weet ik zeker, de vraag is alleen wanneer. Overigens zie ik het nog niet zo snel gebeuren dat het ene grote Europese bouwbedrijf het andere overneemt. Wel zullen er samenwerkingsverbanden ontstaan.”

Heijmans blijft streven naar een winst van 3,5 procent in 2003 over een omzet van 2,5 miljard euro (5,5 miljard gulden), exclusief acquisities. Vorig jaar kwam de winst op omzet uit op 3,1 procent. Die van IBC ligt rond de 2 procent.

Janssen: “Dat trekt onze winstgevendheid omlaag en betekent dus dat we nog een hele inspanning zullen moeten verrichten om de doelstellingen te halen.”

De bestuursvoorzitter maakt zich echter weinig zorgen. Werk is er genoeg. De orderportefeuille was met bijna 1,7 miljard euro (3,7 miljard gulden) aan orders nog nooit zo vol. “Als je naar onze gehele werkvoorraad kijkt, dus ook de niet getekende orders, dan heb je het over een bedrag van tussen de 4 en 6 miljard euro (8,8-13,2 miljard gulden).”

Op pagina 5: Heijmans scoort met bouw- en vastgoedpoot.

Reageer op dit artikel