nieuws

Grote rol bouwbedrijf bij convenant Volendam

bouwbreed Premium

Plaatselijke bedrijven, hulpverleners en de gemeente Volendam willen de slachtoffers van de cafébrand helpen bij het vinden van werk. De organisaties willen in een convenant vastleggen dat de slachtoffers bij het vervullen van vacatures gelijke kansen krijgen. De eerste voorbereidingen voor het convenant zijn inmiddels getroffen. De overeenkomst moet binnen enkele maanden van kracht zijn.

Bij de brand zijn ook slachtoffers gevallen die in de bouwsector werkzaam waren. Drie jonge bouwvakkers stierven en negen leerlingen van het Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw (SPB) Zaanstreek-Waterland liepen ernstige brandwonden op.

Bij de uitvoering van het convenant zullen plaatselijke bouwbedrijven een belangrijke rol spelen. Volendam kent vele bouwbedrijven. Zo’n 45 procent van de beroepsbevolking is op enigerlei wijze actief in de bouw of bij bouwgerelateerde bedijven. Volendam en Edam tellen ook veel zzp’ers.

“Bij vacatures binnen onze groep bedrijven willen we slachtoffers van de ramp gelijke kansen geven. Bij gelijke geschiktheid krijgen ze voorrang”, zegt E.W. van den Brink, voorzitter van de Industrie- en Bedrijvengroep Edam-Volendam.

Netwerk

Een groep van tussen de honderd en 150 mensen komt voor het project in aanmerking. Het grootste deel van de slachtoffers volgde nog een opleiding. “We willen om iedere brandslachtoffer heen een netwerk creëren, waardoor hij of zij optimaal kan functioneren. Werk is daar een belangrijk onderdeel van, maar bijvoorbeeld ook sport.”

Van den Brink wil bewust niet spreken over werkgaranties. “Iemand die grote fysieke schade heeft opgelopen, kan weerstand oproepen. Als een brandslachtoffer in een productieteam werkt en met de nek wordt aangekeken, is het gedaan met de gelijke kansen. Daarom is voor hen een netwerk zo belangrijk. Wettelijke bescherming is slechts een fractie van de bescherming die ze nodig hebben.”

Reageer op dit artikel