nieuws

Gratis software op proef

bouwbreed Premium

Het gratis beschikbaar stellen van software voor een beperkte periode is in de consumentensector al jaren gemeengoed. Het geeft je als gebruiker tijd om het via het internet binnen te halen en rustig te bekijken of je het product wilt kopen.

Ook in de professionele internet-gerelateerde bedrijfssoftware komt deze praktijk regelmatig voor. Een gevaar is natuurlijk altijd de beveiliging; als je een volledig werkend programma aanbiedt, zijn er vast slimmeriken die de gratis proefperiode kunnen oprekken of omzeilen, en daarmee een voor altijd werkend programma in huis of op kantoor hebben. De ervaring leert echter dat als een softwarebedrijf zijn prijs relatief laag vaststelt, de meesten er geen bezwaar in zullen zien dat bedrag over te maken.

Er is dus enig lef voor nodig om een ‘tijdelijk gratis’ aanbod te doen en een lage verkoopprijs te vragen, of zoveel geld en tijd steken in de beveiliging van je programma dat die houdbaarheidsdatum echt niet kan worden omzeild. En dan is een hoge prijs weer beter te verkopen.

Het is nog niet geheel duidelijk voor welke strategie Cyco Software heeft gekozen met het dertig dagen gratis ter beschikking stellen van het pakket AutoManager View 3.2 via het internet. Sinds begin deze maand is een Engels- en Duitstalige versie van deze kijk- en annoteerhulp voor constructeurs te downloaden van de website www.cyco.com. Volgens woordvoerster Carola Schöning is de belangstelling groot: enige duizenden keren is het bestand al opgevraagd. Overigens moet je als ‘downloader’ wel je naam, bedrijfsnaam en adresgegevens opgeven, dus Cyco bouwt een aardig bestand op.

Wie na dertig dagen een licentie wil kopen betaalt 385,65 gulden, een bedrag dat toekomstgericht naar 175 euro omrekent. Bij hogere aantallen wordt een staffelkorting geboden, zoals te doen gebruikelijk.

Cyco is naar eigen zeggen marktleider in documentenbeheer-software voor de CAD- en engineering-omgeving. “Hulpmiddelen die mensen overal en altijd toegang geven tot elk document.” Het pakket AutoManager Workflow van deze producent is beroemd, met 200.000 geïnstalleerde pakketten wereldwijd.

Met AutoManager View kan de professionele CAD-gebruiker tekeningen, documenten en rekenbladen bekijken, onderling vergelijken en van elektronische aantekeningen voorzien, ook wel ‘redlining’ genaamd. Zo’n 225 verschillende bestandsformaten worden moeiteloos getoond en zijn af te drukken. Cyco beweert dat dit pakket de overmatige papierstroom zal indammen, maar dat gelooft niemand meer. Sinds de automatiseringsrevolutie is er immers nog nooit zo veel papier gebruikt, ondanks de beloftes van het papierloze kantoor.

Hulpapplicatie

Het proefpakket laat zich eenvoudig installeren en met het per e-mail ontvangen wachtwoord kun je direct aan de slag. Opmerkelijk is de functie ‘Briefcase’, waarin bij elkaar horende sets van documenten kunnen worden ingepakt tot één bestand en worden verstuurd via internet of het bedrijfsnetwerk. Meer dan een nieuwe naam voor het oude en breed ondersteunde ‘Zip’-concept lijkt dit niet te zijn, maar handig blijft het wel. Extra is wel dat je in tekstvelden informatie over de bestanden in Briefcase kunt opnemen, een vervanging van het bekende bestand ‘leesmij.txt’ dat vaak in Zip-files te vinden is.

Bijzonder is de vergelijkings-module tussen twee documenten of tekeningen in AutoManager View. Je zet twee op het oog gelijke tekeningen naast elkaar op het scherm, en laat de software zoeken naar de verschillen, wat hiermee echt kinderspel is geworden. Onwillekeurig doet het me namelijk denken aan de jeugdige Winterboek-oefening ‘Zoek de zeven verschillen’ tussen twee prenten.

Een kleine hulpapplicatie voor de internet-browser Explorer van Microsoft maakt het mogelijk CAD-documenten ook op het internet te bekijken, ze te draaien en erop in te zoomen.Volgens de brochure van Cyco kan dat “zonder de tekening te hoeven downloaden”, maar dat is niet waar. Ook het opvragen van een bestand in Explorer vereist het volledig naar je eigen computer halen of downloaden ervan. Toch is het goed voorstelbaar dat dit hulpmiddel de communicatie productiever kan maken en de samenwerking met collega’s, opdrachtgevers en andere betrokkenen vereenvoudigt. Ook dit is op zich niets nieuws, maar het feit dat Cyco dit alles beschikbaar stelt zonder er direct voor te moeten betalen is wel nieuw in de bouwsector.

Reageer op dit artikel