nieuws

Goedlopende bouwdivisie klein lichtpuntje Econosto

bouwbreed Premium

Het technische groothandels- en installatiebedrijf Econosto heeft wederom een moeilijk jaar achter de rug. Opnieuw daalde de nettowinst: 0,5 miljoen euro (1,1 miljoen gulden) tegen 3,9 miljoen euro (8,6 miljoen) in 1999. De netto-omzet liep vorig jaar met 2,5 procent terug tot 389 miljoen euro (857 miljoen gulden).

Econosto kwam eind vorig jaar al met een winstwaarschuwing. Het bedrijf had in 1999 een belabberd jaar achter de rug, maar bij de presentatie van de jaarcijfers in maart voorzag het nog verbetering van de winst.

De tegenvallende cijfers worden veroorzaakt door het uitblijven van orders uit de petrochemische en chemische industrie. De levering van afsluiters, afdichtingen, instrumentatie en slangen bleef achter bij de verwachtingen.

De omzetstijging bij de divisie Comfort and Environment Technology, die componenten voor verwarming en luchtbehandeling levert, was onvoldoende om die tegenvaller op te vangen. Deze divisie, met een omzet van 177,1 miljoen euro (circa 370 miljoen gulden), levert nagenoeg uitsluitend aan de bouw- en installatiesector.

Reorganisatie

Omdat Econosto niet verwacht dat de orderportefeuille op korte termijn goed gevuld raakt, heeft de onderneming een ingrijpende reorganisatie in gang gezet. De kosten moeten omlaag en het bedrijf wil enkele werkmaatschapijen verkopen. Econosto hoopt dit jaar in ieder geval een hoger bedrijfsresultaat te boeken.

Reageer op dit artikel