nieuws

Geen gebak, de nieuwe bouw-cao is niet zo vet

bouwbreed

In een van de keten op de bouwplaats van Centrecourt in Den Haag staan lege pakken melk, aangebroken potjes jam, pindakaas en sandwichspread en een halve fles frisdrank ‘met cola-essence’. Op een andere tafel ligt een lege broodzak met daarin alleen nog de kapjes, die niemand lust. Zeg, hoe zit dat? De cao is rond mannen! Waar staat het gebak?

Gebak? Uitvoerder P. Baak van HBG kijkt of er iets onwelvoeglijks wordt gezegd. “Er komt geen gebak. Deze cao is niet zo vet. Netto gaan we er misschien drie procent op vooruit. Maar een goed vorstverlet is niet geregeld, noch de vervoerskosten. Ach, we hebben er wat bij, laten we het daar maar op houden. Neem van mij aan dat op geen enkele bouwplaats in Nederland de vlag uithangt.”

Assistent uitvoerder van Hillen & Roosen, R. Verbruggen, reageert al net zo lauw. “Er is geen jubelstemming onder de bouwvakkers. Een enkeling had het vanochtend op de radio gehoord. Anderen reageren met: o, is het nou rond dan? Ze dronken een bakkie koffie en gingen aan het werk.”

Baak: “De eisen van de bond stellen toch niks voor. Als die heftiger waren geweest, zaten we nu niet met een akkoord.”

Daar zijn jullie toch zelf bij?

“Dat is nou juist het probleem. Als de FNV ledenvergaderingen uitschrijft, komen er hooguit twintig man opdagen. Altijd dezelfden. Op die vergadering wordt de lijst met eisen samengesteld en pas daarna loopt de FNV de bouwplaatsen af. Zou de bond eerst de bouwplaatsen aflopen en daarna pas de eisenlijst opstellen, dan ziet die lijst er heel anders uit.” Hij wijst met zijn handen een halve meter aan.

Lusteloos

Misschien dat de kleinere bouwplaatsen meer waardering hebben voor het werk van de FNV. In Reeuwijk is Vergeer Bouw bezig met een particulier project. Er lopen zes tot acht mensen.

Twee jonge werknemers hangen wat lusteloos in de keet. Volkomen terecht, zo blijkt. Zij vallen onder de kleinmetaal en die onderhandelingen zijn vastgelopen. Er wordt bij een aantal (installatie)bedrijven gestaakt.

Een deur verder zit uitvoerder A. Stolwijk. Als hij wat papieren bij elkaar schuift, is er op zijn tafel nog net plek voor een doos gebak. “Ja, die zal er vandaag zeker komen”, spreekt de uitvoerder vooral zichzelf bemoedigend toe. Hij noemt het bereikte akkoord terecht. “Er wordt zoveel verdiend in de bouw, daar mogen wij ook wel een graantje van meepikken. Misschien heeft de stakingsbereidheid – zoals in het vervoer, onderwijs en kleinmetaal – tot dit akkoord geleid. “Mag ik de cao-uitkomsten even kopiëren? Voor de jongens hier.”

Reageer op dit artikel