nieuws

Foto’s met een boodschap

bouwbreed

AVBB-voorzitter Brinkman koos voor het einde van Rijksweg A4 bij Midden Delfland, minister Jorritsma van Economische Zaken voor het windmolenpark in Bolsward en staatssecretaris Van der Ploeg van architectuurbeleid voor de Erasmusbrug in Rotterdam. Het zijn drie van de prominenten die een plek in Nederland mochten noemen, waaraan ze een belangrijke boodschap konden verbinden in het kader van het toekomstig ruimtelijke ordenings- of architectuurbeleid.

De ‘favoriete’ plekken zijn fraai in beeld gebracht door fotograaf Joop van Reeken en hangen sinds gisteren op een expositie in perscentrum Nieuwspoort te Den Haag. Daarbij hangt ook beeldmateriaal van Vrij Nederland-fotograaf Bert Nienhuis, die alle prominenten fotografeerde op hun gekozen ‘stekkie’.

De tentoonstelling is een initiatief van de kunstcommissie van Nieuwspoort. Aanleiding zijn de recent verschenen Vijfde nota voor de ruimtelijke ordening en Architectuurnota. Het aardige is dat de prominenten er een duidelijk verhaal bij hebben. Zo heeft AVBB-voorzitter Brinkman de gelegenheid aangegrepen nogmaals de aandacht te vestigen op de door hem zo gewenste Doorstroomroute, een aaneenschakeling van tolwegen en betaalstroken van de Amsterdamse regio via de A4 naar Antwerpen. De plaats waar de A4 nu doodloopt bij Midden Delfland is bepaald niet het fraaiste plekje van Nederland. maar Brinkman heeft dan ook bewust niet gekozen voor een architectonisch fraai ontwerp, maar voor een plek met een ruimtelijke-ordeningsboodschap.

Minister Jorritsma liet haar keus vallen op het windmolenpark in Bolsward. “In die molens komen mijn verleden en heden samen”, schrijft ze in een toelichting. Het windmolenpark staat vlak bij haar woonplaats en Jorritsma is molenaarsdochter. Bovendien ijvert ze als geen ander voor een grotere rol van windmolens bij de energieproductie. “Ze laten zien dat we technologisch tot veel in staat zijn. En dat we ons best doen toekomstige generaties niet met de rekening op te zadelen van ons energieverbruik.”

Op de lijst van prominenten die de inhoud van de tentoonstelling mee hebben bepaald, staan verder onder anderen minister Netelenbos van verkeer (Stuw Hagestein), voorzitter d’ Ancona van het Nederlands Architectuur Instituut (Vierwindenhuis Amsterdam), PvdA-kamerlid De Boer (Gasopslag Langelo), architect Ashok Balothra (Groothandelsgebouw Rotterdam), staatssecretaris Faber van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij (Noordwaard Biesbosch), projectontwikkelaar Meijer van MAB (Bonnefanten Museum Maastricht), staatssecretaris Remkes van volkshuisvesting (twee huizen op Vinex-locatie Ypenburg), minister Pronk van VROM (Woningcomplex Piraeus in Amsterdam) en Rijksbouwmeester Coenen (Raadhuis Heerlen).

Staatssecretaris Van der Ploeg, trekker van het architectuurbeleid, koos voor de Erasmusbrug vanwege de aanpak van dit project door Rotterdam. “De culturele verantwoordelijkheid werd niet ondergeschikt gemaakt aan functionele en financiële motieven, maar was basis voor de keuze”, schrijft hij. “Er zijn weinig gemeenteraden in Nederland die de moed hebben een keuze te maken die een kwart duurder uitvalt.”

Zoals Van der Ploeg pleit voor gemeenteraden met lef op het gebied van architectuur pleit zijn collega Remkes voor durf op het gebied van woningbouw. Beter luisteren naar de toekomstige bewoners is zijn parool. Als voorbeeld van hoe het niet moet, schetst hij de situatie van een Vinex-wijk waar schuine daken verboden waren terwijl bewoners die juist graag hebben: “Dit soort paternalisme is mij een gruwel.”

Reageer op dit artikel