nieuws

Experts buigen zich over damwanden

bouwbreed

De branchevereniging ‘Promotie Stalen Damwand’ gaat op verzoek onafhankelijke experts inschakelen bij verschillen van inzicht over maattoleranties of beschadigingen van een partij stalen damwanden. De vereniging hoopt hiermee veel discussies te voorkomen.

De kwaliteit van een geleverde – of teruggeleverde – partij stalen damwanden zorgt in de Nederlandse bouwpraktijk af en toe tot verschillen van inzicht bij betrokkenen.

Het gaat daarbij meestal om aanzienlijke bedragen. Bijvoorbeeld een geleverde partij damwanden, waarvan onduidelijk is of de rechtheid en de maatafwijkingen aan de norm voldoen. Of terug te leveren damwanden waarbij onenigheid bestaat over de heibaarheid van de gebruikte planken omdat ze krom en vervormd zijn, verbrande sloten hebben of andere schades vertonen.

Gebrek aan kennis

Deze meningsverschillen ontstaan vaak door gebrek aan ervaring en kennis van stalen damwanden. Hoofdaannemer, onderaannemer (heier), leverancier, verhuurder, opdrachtgever, ingenieursbureau of verzekeraar zijn volgens ‘Promotie Stalen Damwand’ (PSD) bij geschillen gebaat bij een oordeelkundige en onafhankelijke uitspraak door een externe deskundige. PSD benadrukt dat de geleverde expertise niet het karakter heeft van een oordeel over de toepassing van damwand, het gaat uitsluitend over het product stalen damwand.

Promotie Stalen Damwand, voorzitter P.A.G. Stoelhorst, telefoon 036 5370333.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels