nieuws

Dubbele overdrachtsbelasting remt herstructurering

bouwbreed

De overdrachtsbelasting is een remmende factor voor de herstructurering van de steden. De NVB projectontwikkelende bouwers zijn naarstig op zoek naar een oplossing.

“Het probleem zit in het twee keer overdrachtsbelasting moeten betalen”, zegt NVB-voorzitter Van Harssel.

“De eerste keer door de ontwikkelaar die onroerend goed aankoopt en de tweede keer door de klant die het herontwikkelde onroerend goed koopt.Met de toch al lage marges in de bouw is die extra 6 procent een knelpunt.”

Van Harssel is er in zijn eigen praktijk is hij er al eens tegenaan gelopen.

“Wij hebben het oude RBC-stadion aangekocht. Dat was in feite de basis van de herstructurering van de hele wijk. Daarbij zijn we wel economisch eigenaar geworden, maar geen juridisch eigenaar. Dat betekent dat we dit project uit het eigen vermogen moeten financieren, want een lening van de bank krijg je daarop niet. Toch was het noodzakelijk voor de wijk om de aankoop te doen. Eigenlijk zou je daarvoor geld moeten krijgen in plaats van 6 procent overdrachtsbelasting betalen”, aldus Van Harssel.

In zijn visie zou het zeker voor herstructureringsgebieden veel beter zijn om de fiscaliteiten te laten lopen via de btw.

“Aan het einde van de rit wordt die altijd afgerekend. In de huidige situatie moeten we tussentijds dubbel afrekenen. Dat is niet goed. Dat remt het herstructueringsproces, dat toch al moeizaam op gang komt.”

Dit laatste ligt overigens niet alleen aan de belasting, maar ook aan het leren met elkaar om te gaan, weet hij. “Er is nu eenmaal een cultuurverschil tussen corporaties en projectontwikkelaars. We hebben wellicht teveel verwacht van die samenwerking. Waar het om gaat, is een rolverdeling te vinden tussen de partijen. Die moeten doen waar ze sterk in zijn. Wij zijn juist sterk in het nemen van risico’s.”

Reageer op dit artikel