nieuws

Computerspelletje helpt architect

bouwbreed Premium

Verbeteringen voor computerspelletjes helpen architecten hun ideeën sneller en zonder al te veel hoofdbrekens op de computer uit te werken.

Anders dan de professionele programmatuur voor Computer Aided Architectural Design (CAAD) werken de spelletjesverbeteraars niet met numeriek ingevoerde gegevens. Modelleringen die langs deze weg worden ingevoerd zijn pas later in het ontwerpproces nodig.

De voorbereiding van een ontwerp kan met beduidend minder exacte bepalingen toe. De zogeheten level editors van de spelletjes laten de architect intuïtief en schetsmatig werken en geven direct het resultaat weer. Objecten kunnen op die manier bijvoorbeeld op toekomstige gebruikers reageren. Ook het effect van verlichtingspatronen kan zo zichtbaar worden gemaakt.

Het internet biedt inmiddels talloze varianten van level editors in de vorm van shareware, waarvan de kosten hooguit enkele tientjes bedragen. De investering voor CAAD-programmatuur beloopt al snel enkele duizenden guldens.

Reageer op dit artikel