nieuws

Brug tussen bouwer en particulier

bouwbreed

De website Casius.nl was één van de vier genomineerden van de iGBi/Cobouw Award begin februari. Toen besteedde ik kort aandacht aan deze kanshebber voor de prijs, nu wil ik wat langer stilstaan bij deze relatieve nieuwkomer op de bouwmarkt. Als één van de weinige sites weet Casius een functionele brug te slaan tussen de professionele bouwers en de particulier met verbouwingsplannen.

Hoe doen ze dat? Door eenvoudig de professional de kans te geven opdrachten te verwerven die hem passen en de particulier ‘aan de hand’ te nemen in het bepalen van zijn opdracht. De haastige tweeverdiener wil snel een verbouwingsklus geklaard hebben, tikt zijn wensen in en krijgt offertes toegestuurd. Dit alles verloopt via het internet, met de nodige ondersteuning van echte mensen achter de website.

Succes in België

Casius is in 1999 in België ontstaan. Sinds november vorig jaar is er een samenwerking met ‘Batibouw’. Dat is de bouwbeurs van onze zuiderburen die zowel voor de professioneel als de doe-het-zelver bestemd is. Dezer dagen vindt toevallig ‘het’ Salon in de Brusselse Expo plaats (tot 11 maart). Inmiddels zijn er in België al meer dan vijfhonderd vaklieden ingeschreven bij de service en komen er rond de tien nieuwe projecten per dag binnen. De totale waarde van de bouwprojecten vanaf de start twee jaar geleden is 80 miljoen gulden. Typerend voor de Belgische situatie is dat er ook een flink aantal complete bouwprojecten tussen zit, niet alleen verbouwingen dus. Dat wordt veroorzaakt doordat particuliere grondbezitters in dat land veel vaker zelf bouwen dan in Nederland.

Met Casius.nl gaat het ook heel bemoedigend, vindt woordvoerder Mariëlle van der Krol: “We hebben sinds de start in de zomer van 2000 al zeventig partners, vaklieden, ingeschreven en ontvangen dagelijks zeven tot tien nieuwe projecten.” De vakmensen en aannemers die zich kunnen inschrijven, zijn maximaal vijftig medewerkers in omvang, de kleine tot middelgrote bouwbedrijven kortom. Hebben bouwers dan zo’n moeite met het vinden van opdrachten? Van der Krol: “Jazeker. We hebben de ervaring juist voor deze groep interessant te zijn; je neemt ze de acquisitie uit handen en geeft een vakman de mogelijkheid de krenten uit de pap te kiezen. Hij krijgt alle aanvragen per fax binnen en brengt alleen offerte uit op klussen die hem passen. Anderzijds helpen we de particulier met het specificeren van zijn verbouwingswensen aan de hand van zorgvuldig uitgekiende invulformulieren. Een heldere opdracht betekent voor het bouwbedrijf ook prettiger werken: geen communicatieproblemen. Bij driekwart van de aangemelde projecten lukt het ons de juiste vakman te vinden.”

Beunhaas

Kan elke beunhaas zich aanmelden? “Nee, we gaan niet met elk bouwbedrijf in zee. Onze selectieprocedure waarborgt de kwaliteit van onze partners. De vereisten zijn: twee jaar bestaan als bedrijf, een financieel en juridisch schone lei en referenties van de laatste tien klanten. Die bellen we allemaal na,” zegt Van der Krol ferm.

En waar verdient u dan aan? “Voor particulieren zijn we gratis, maar elke partner vragen we een klein percentage van de bouwsom – tussen één en twee procent – afhankelijk van de hoogte van die som. Daarnaast betaalt hij een jaarlijkse bijdrage waar hij ook een eigen web-pagina bij ons voor krijgt.”

Wie een elders succesvol concept overzet naar Nederland, moet altijd goed letten op de lokale aspecten. Niet alleen de taal, maar ook de uitstraling moet vertrouwen uitstralen en Nederlanders aanspreken. Is daaraan gedacht? “De Vlaamse taal en cultuur is inderdaad een andere dan de Nederlandse. We hebben daarom veel aandacht besteed aan het herschrijven van de tekst, maar minstens even belangrijk waren natuurlijk de vergunningen en belastingregelingen, die nu eenmaal nog niet geharmoniseerd zijn in de Benelux. Nederlanders houden ook van een frisser design, en een meer to-the-point manier van communiceren. Vandaar dat ook het website-ontwerp er anders uitziet dan de Belgische versie.”

Web-adressen:

www.casius.nl (de Nederlandse site)

www.casius.be (de Belgische site)

Reageer op dit artikel