nieuws

Bouwhausse legt Grontmij geen windeieren

bouwbreed Premium

Ingenieurs- en adviesbureau Grontmij heeft een uitstekend jaar achter de rug. Het behaalde over 2000 een nettowinst van 16 miljoen euro (35 miljoen gulden), een stijging met 32 procent ten opzichte van 1999.

De omzet groeide met 28 procent en overschreed de grens van een miljard gulden (472 miljoen euro tegenover 370 miljoen euro in 1999). De winst per aandeel steeg met 22 procent tot 4,32 euro.

Bestuursvoorzitter J. Hillege was uiterst tevreden, omdat de omzet sneller was gegroeid dan voorspeld en – nog belangrijker – de winstgroei boven de groei van de omzet lag. “Dat is een belangrijk inverdieneffect.”

Van de omzetgroei had 15 procent een autonoom karakter. De resterende 13 procent is het gevolg van overnames. Met name de overname van het Amersfoortse installatieontwerpbureau Technical Management droeg in belangrijke mate bij aan de positieve cijfers.

De groei is volgens het bedrijf voornamelijk te danken aan de sterk toegenomen bouwactiviteiten en de aanleg van infrastructuur voor huizen, bedrijventerreinen, rails en telecom.

Grontmij is vooral optimistisch over de bouw van garages. De grondprijzen in vooral grote steden zijn zo hoog dat het lonend is parkeergarages voor particulieren te bouwen. “We hebben verschillende projecten op stapel staan”, aldus medebestuurder F. Gietema. “We verwachten dat de prijzen van grond en onroerend goed in Nederland hoog blijven. We zijn bezig met een inhaalslag in vergelijking met andere Europese landen.”

Op pagina 5: Grontmij voorziet groei op vele markten.

Reageer op dit artikel