nieuws

Bouw New York jaagt ratten op

bouwbreed Premium

Volgens de volkstelling van vorig jaar wonen er in New York acht miljoen mensen. Anderhalf miljoen van hen zitten samengepropt op het eiland Manhattan waar dan ook voortdurend wordt gebouwd aan nieuwe flatgebouwen en kantoorreuzen om die menigte – die op werkdagen nog eens wordt versterkt door een miljoen forenzen – te herbergen.

Dat brengt veel bouwactiviteit met zich mee en dat werkt onrustig op de rattenbevolking van de stad. Tenminste, dat beweert Neal Cohen, hoofd van New Yorks gezondheidsdienst. Dit stimuleert de rattenplaag die bovendien nog wordt bevorderd door het besluit van enkele jaren geleden om vuilnisbakken te vervangen door vuilniszakken. Verjaagd door het gestamp, gehei, geboor en gezaag trekken de ratten volgens Cohen de stad in waar zij overal terecht kunnen door zich een weg te vreten door vuilniszakken.

Veranda

Sommige ratten zoeken het hogerop. Burgemeester Giuliani was onlangs geschokt toen hij na een diner in zijn ambtswoning Gracie Mansion aan de oever van de East River enkele ratten op zijn veranda zag rondschuifelen. ‘New York vrij van ratten’ is nu zijn nieuwe motto. Maar dat wordt moeilijk. “Ratten bevolken het eiland Manhattan langer dan er mensen wonen en zij zullen er nóg zijn als de laatste mens weer verdwenen is”, zo meent directeur Wharton van de dierentuin van Central Park laconiek.

Hoe wil Giuliani de rattenplaag bestrijden, de bouw stopzetten? “Dat is onmogelijk in onze dynamische samenleving. De bouw is de spiegel van het groeiproces van onze samenleving en onze economie. Die kunnen wij niet onderbreken. Er moet meer geld komen voor de bestrijding”, zo meent Giuliani.

Hij wil 13,3 miljoen dollar (32,6 miljoen gulden) op de volgende begroting reserveren voor de bestrijding van de rattenplaag. Wharton adviseert intussen géén pizzaresten te laten slingeren. Ratten zijn er dol op.

Hoe groot is de rattenbevolking van Manhattan? “Ongeveer net zo groot als er mensen zijn, dus reken maar op anderhalf miljoen”, aldus Wharton.

Reageer op dit artikel