nieuws

Belgische broederstrijd escaleert

bouwbreed

De broederstrijd tussen de twee grote bouwbonden in België, de socialistische Algemene Centrale en het christelijke ACV-Bouw, escaleert.

Terwijl ACV-Bouw het met de werkgevers bereikte voorlopige akkoord voor een nieuwe cao met hand en tand verdedigt, wil de socialistische bouwvakbond er niets van weten. Uit protest heeft de Algemene Centrale zijn leden zelfs opgeroepen tot een algemene tweedaagse bouwstaking voor morgen en vrijdag.

De verhouding tussen beide bouwvakbonden is danig verziekt nadat Socialistische vakbondsmilitanten in Brussel een vergadering van ACV-Bouw binnenvielen om te eisen dat ook deze bond zich zou aansluiten bij stakingsacties tegen het nieuwe cao-ontwerp. Uit wraak publiceerde ACV-Bouw daarop een paginagrote advertentie in de belangrijkste Belgische kranten waarin de nieuwe cao werd verdedigd en de Algemene Centrale bakken kritiek over zich uitgestrooid kreeg.

Daarmee is het veel geroemde gemeenschappelijk vakbondsfront in de Belgische bouw waarschijnlijk voor geruime tijd ter ziele. Intussen lachen de werkgevers (Confederatie Bouw) in hun vuistje over de verdeeldheid bij de vakbonden.

Reageer op dit artikel