nieuws

Bedachte constructie te licht; school duurder

bouwbreed Premium

De bouw van de nieuwe vestiging van het Regionaal Opleiding Centrum (ROC) Kop van Noord-Holland in Schagen valt 1,3 miljoen gulden duurder uit dan de oorspronkelijk berekende 6,4 miljoen. Extra heiwerk vanwege een te licht berekende constructie is de voornaamste reden voor deze stijging van kosten.

De nieuwbouw van het ROC in Schagen is bijzonder omdat deze als een soort tafel boven een bestaand schoolcomplex wordt gebouwd. Dit bestaande complex rust op houten palen en die fundering is niet berekend op de nieuwbouw. Extra heiwerk is noodzakelijk en dat was niet begroot.

Voorzien

“Niemand kon dat voorzien”, stelt C. Veltman, lid van het college van bestuur van het ROC. De gestegen btw- en bouwmaterialenprijs en het feit dat de 3150 vierkante meter metende nieuwbouw slechts één bouwlaag bestrijkt, wat extra constructiekosten met zich mee brengt, zijn de andere redenen van de gestegen kosten.

De school stelt zich garant voor een deel van de extra kosten. De verwachting is dat de gemeente Schagen het restant via een lening voor haar rekening neemt. Tot vertraging hebben de gestegen kosten niet geleid. In september is de bouw klaar en hebben zo’n zevenhonderd leerlingen een nieuwe en grotere plek.

Aannemer Van der Wal & Zn BV uit Den Helder bouwt de school. Jacobs Kapitein Architecten uit Den Helder leverde het ontwerp.

Reageer op dit artikel