nieuws

Ballast Nedam weer op juiste koers

bouwbreed

Na het ‘rampjaar’ 1999 heeft Ballast Nedam zich vorig jaar uitstekend hersteld. Het bedrijf ligt wat dat betreft weer op koers. Schaalvergroting wordt in de bagger gezocht. Voor dit jaar wordt een verdere winstgroei verwacht van tussen de 20 en 30 procent.

“Wij zijn vooral tevreden over de omvang van de orderportefeuille, die met 60 procent is gestegen naar 2,7 miljard euro (bijna 6 miljard gulden). Dat is een recordhoogte. Bovendien is die van betere kwaliteit. We gaan dus door met ons beleid. Want er zit nog veel meer potentieel in deze organisatie”, zegt topman R. Kottman bij de presentatie van de jaarcijfers over 2000.

Na alle ellende in 1999 met een zwaar tegenvallende winst, voorzieningen die moesten worden getroffen voor de uitblijvende betalingen uit Saoedi Arabië en achterblijvende omzetten, is de ommekeer snel en opmerkelijk. “We hebben de greep op de bedrijfsvoering verstevigd, de winstgevendheid vergroot en ingezet op de kwaliteit van de omzet. Kwantiteit was minder belangrijk”, aldus Kottman.

Daar lijkt hij in één jaar tijd al in geslaagd. De winst steeg met bijna 140 procent, maar belangrijker is nog wel dat de marges over een brede linie omhoog zijn gegaan.

Samenwerking

Naar de toekomst toe is het dan ook niet verwonderlijk dat Kottman de huidige strategie handhaaft. Bovendien zal op een aantal fronten nadrukkelijker in vaste samenwerkingsverbanden worden gewerkt. Vooral Hochtief, grootaandeelhouder van Ballast Nedam, is daarbij een uitverkorene. Onder andere in Taiwan werken beide bedrijven samen aan de HSL. Maar ook op het gebied van E-commerce, in dit geval inkoop, werken beide samen met in dit geval Skanska. Dat laatste is dan vooral gericht op efficiënter inkopen.

De bagger, met een marge van bijna 10 procent de best verdienende poot, moet van Kottman grootschaliger. Hoe dat te bereiken, wil hij niet vertellen, behalve dan dat er driftig naar een goede partner wordt gezocht. “Maar we hebben geen haast. Waarom zouden we ook met een bedrijf dat goed verdient.”

Kottman heeft voor de toekomst nog een belangrijke wens: het bedrijf positioneren als onderneming die volledig is toegerust voor het oplossen van ruimtelijke vraagstukken, van idee tot en met onderhoud. In Engeland heeft het bedrijf daar in de zogenoemde PFI-projecten (private finance initiative) al ervaring mee.

Daar wordt niet gevraagd naar een gebouw, maar naar ruimte om les te geven of gevangenen in op te sluiten inclusief onderhoud. “Juist in voor- en natraject zit de winst. Niet voor niets hebben we in Engeland een facility management, Home Care, overgenomen. Dat Schotse bedrijf gaan we dupliceren en uitbouwen in de rest van Engeland.”

Op pagina 5: Bij Ballast Nedam is Britse markt nieuwe zorgenkindje.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels