nieuws

Amstelland zet uitverkoop voort

bouwbreed

Voor 908 miljoen euro (ruim 2 miljard gulden) verkoopt Amstelland zijn divisie Cementbouw Handel & Industrie aan CVC Capital Partners. Topman A. Baar ziet geen groeimogelijkheden meer voor de goedlopende divisie. Het bedrijf gaat nu verder als projectontwikkelaar.

Na de verkoop van bouwpoot NBM in november vorig jaar, vervolgt Baar de uitverkoop van Amstelland dus met het afstoten van Handel & Industrie. De topman ziet wel goede autonome groeimogelijkheden voor de projectontwikkeling. Daarmee gaat hij dan ook door. Baar zei dit gisteren tijdens de presentatie van de jaarcijfers.

“Vanmorgen om acht uur heb ik hier de laatste handtekeningen gezet onder de deal met CVC Capital”, aldus de montere ondernemer. “Vorig jaar hebben we al aangekondigd de positie van toen nog NBM Amstelland te bezien. Dat heeft al geresulteerd in de verkoop van NBM aan BAM. Nu komt daar Handel & Industrie bij.”

In CVC Capital Partners ziet Baar een goede nieuwe moeder voor Cementbouw Handel & Industrie. “De bouwmaterialenmarkt is hoe langer hoe meer een Europese en zelfs mondiale markt. Binnen Nederland hebben we een leidende marktpositie, maar binnen Europa niet. Voor autonome groei zien we weinig mogelijkheden, terwijl acquisities moeilijk financierbaar zijn, mede gezien de lage waardering van ons aandeel. Daarvan hadden we gedacht dat die omhoog zou gaan na de verkoop van NBM, maar dat is niet gebeurd. CVC Capital Partners heeft een aantal bedrijven binnen Europa die aansluiten bij de business van Handel & Industrie, zoals Lafarge Speciality Products.”

“Bovendien”, verklaarde Baar, “wil CVC investeren in verdere groei.” Het gaat daarbij om overnames die best enkele honderden miljoenen mogen kosten, gaf bestuurder K. Redeker desgevraagd aan.

Groei

Cementbouw Handel & Industrie produceert, verhandelt en transporteert bouwmaterialen. Daarnaast zitten er 53 doe-het-zelfzaken (Gamma en Karwei) in. In 2000 werd ruim 1 miljard euro omgezet, een stijging met 15 procent ten opzichte van 1999. Het bedrijfsresultaat van 114,4 miljoen euro betekent een stijging met 14,6 procent. “Die groei in de dubbele cijfers halen we in de toekomst niet meer”, aldus Baar.

Een dergelijke groei verwacht hij wel in de projectontwikkeling, waar Amstelland mede dankzij de aankoop van Wilma een forse grondbank heeft.

Van de winst uit de verkoop van de handelspoot gaat een groot deel naar de aandeelhouders. Die krijgen bovenop het normale dividend een premie van 9,5 euro. Gevraagd waarom hij het geld niet gebruikt voor de projectontwikkeling, zegt Baar: “Als je een krapgeldpolitiek voert, houdt dat je scherp. Als je te veel geld hebt, geef je het vaak uit aan verkeerde dingen.”

De groei van de ontwikkelingspoot moet geheel in Nederland worden gerealiseerd. “In het buitenland zitten ze echt niet op ons te wachten. Ik heb wel eens gezegd dat je in België moet zitten voor de cultuur, niet om zaken te doen”, aldus de Nederbelg.

Op pagina 5: Amstelland gaat zich volledig uit Duitsland terugtrekken.

Reageer op dit artikel