nieuws

Acties in kleinmetaal blijven nog beperkt

bouwbreed

De acties in de kleinmetaal hebben zich dinsdag beperkt tot voorbereidende actievergaderingen bij veel bedrijven in het land. Er is gisteren niet gestaakt, meldt CNV-onderhandelaar voor de kleinmetaal A. Bezemer. Woordvoerder I. Freriksen van FNV Bondgenoten bevestigt haar relaas.

De actievergaderingen volgen op het stuklopen van de cao-onderhandelingen. Maandag waren de eerste stakingen, bij installatiebedrijven in Goes en Apeldoorn.

Woensdag volgen weer stakingen bij diverse bedrijven, vermoedt Bezemer. Ook later in de week verwacht zij werkonderbrekingen. Freriksen zegt dat woensdag en donderdag twee 24-uursstakingen worden gehouden: bij twee garagebedrijven in Amsterdam. Vrijdag volgen poortacties bij twee bedrijven in Zeeland, waaronder bij technisch dienstverlener Imtech in Vlissingen.

De vakbonden proberen een vuist te maken door de stakingen bij de vele kleine bedrijven in het land later in de week te combineren. “Vaak is het moeilijk om dan het werk neer te leggen. Je hebt immers een directe band met de werkgever. Dan sta je met andere bedrijven sterk”, aldus Bezemer.

Tot inkeer

Onder de cao vallen 400.000 mensen. Zij werken verspreid over 30.000 bedrijven in onder meer de metaalbewerking, in de installatietechniek en bij loodgieters en garages. De bonden willen dat de werknemers meer zeggenschap over hun werktijden krijgen, hogere lonen dan de werkgevers willen betalen en in aanmerking komen voor betere scholing.

Eerste onderhandelaar B. Vonk van de Federatie Werkgeversorganisaties Metaaltechniek (FWM) noemde eerder deze week de acties “onverantwoord”. “We hebben een goed cao-bod gedaan.” Vonk hoopt dat de bonden tot inkeer komen en weer verder willen praten over de cao.

Reageer op dit artikel