nieuws

Aangepaste zeeftrommel van Rotar helpt bij opruimen van mijnen

bouwbreed

Een aangepaste zeeftrommel van de Genemuidense fabrikant Rotar blijkt uitermate geschikt voor het opruimen van anti-persoonsmijnen. Op de Balkan en in Afrika wordt de trommel, gehangen aan gepantserde en met mijndetectoren uitgeruste wielladers, al op diverse plaatsen ingezet.

Als in een (voormalig) oorlogsgebied een anti-persoonsmijn wordt gedetecteerd, kan deze met de trommel worden opgeschept en tot ontploffing worden gebracht. De zeeftrommel van Rotar blijkt zo stevig, dat hij tegen de explosie bestand is. Tegen anti-tankmijnen is de trommel niet bestand.

“Het is begonnen met het ruimen met munitiehulzen op Vlieland”, zegt directeur Louis Broekhuizen. “Daarbij kwam wel eens een explosie vrij. Van daaruit zijn we verder gaan ontwikkelen. Die ontwikkeling kwam in een stroomversnelling, nadat we in contact kwamen met de Duitse stichting Menschen gegen Minen (MgM, Mensen tegen Mijnen), die opereert vanuit Windhoek in Namibië.”

“De stevigheid, maar ook de luchtdruk spelen een rol bij het mijnenruimen. Daarom hebben we de spijlen van de trommel van massief en gewalst staal gemaakt en omdat er ruimte tussen de spijlen zit, kan de luchtdruk ontsnappen. De trommel is bestand tegen 60 tot 65 gram explosieven, dat zijn de zwaardere anti-persoonsmijnen.”

Inmiddels heeft Rotar International drie trommels – ook met steun van de Nederlandse regering – geleverd aan de Duitse stichting en zijn er tal van aanvragen van humanitaire organisaties.

“We zijn een samenwerking aangegaan met de Deense fabrikant Hydrema, die is gespecialiseerd in gepantserde voertuigen als wielladers en graafmachines. Hydrema heeft een actief verkoopbeleid, gericht op militaire en humanitaire organisaties. Hydrema heeft ook een demining-programma.:

Tests

De Stichting MgM, die op zoek ging naar efficiëntere methoden van mijnruimen dan met handbediende detectoren en honden, vond de zeeftrommel van Rotar.

Aanvankelijk was het de bedoeling met de zeeftrommel de grond en het afval, dat zich op de mijnenvelden had genesteld, weg te halen om een gepantserde graafmachine de mijn te kunnen laten opruimen. Dat idee werd verworpen, maar dankzij een financiële impuls van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, was het mogelijk de Rotar aan te passen. De Rotar werd voor een serie uitgebreide tests gebouwd aan een tweedehands wiellader met ingebouwde mijndetectoren. Het hele project kostte meer dan 300.000 gulden.

De testresultaten waren verbluffend: bij de eerste test haalde de Rotar elf van veertien onontdekte mijnen uit de berm van een stuk weg. Bij de twee test schepte de Rotar alle honderd geplaatste dummy’s op en bij de derde test werd een zware J69-mijn in de trommel tot ontploffing gebracht.

“Het grote voordeel van de Rotar”, schetst MgM-mededirecteur Hendrik Ehlers, “is dat grond, gras en de fragmenten van de mijn min of meer op de plaats blijven, althans niet over een groot gebied worden verspreid. Dat betekent ook dat de mijnen geen grote gaten in de grond slaan. Dat voordeel hebben wij ons bij het begin van het project niet gerealiseerd.”

Campagne

Inmiddels gaat het wereldwijd goed met het opruimen van tegen personen gerichte mijnen. Twee jaar na ondertekening van de Conventie van Ottawa die gebruik, opslag, vervoer en productie van anti-persoonsmijnen verbiedt, hebben 133 landen het verdrag ondertekend en 111 het bekrachtigd.

In Namibië is de situatie in de grensgebieden zeer ernstig. Op tien mijnenvelden zijn met kwistige hand zeker 150.000 landmijnen gestrooid. Deze hebben de afgelopen tien jaar zeker driehonderd doden en 2000 invaliden opgeleverd. Dankzij de mijnruimingen van MgM is het aantal slachtoffers gedaald tot gemiddeld twee per jaar. Inmiddels zijn meer dan 100.000 landmijnen opgeruimd.

De spijlen van de trommel zijn gemaakt van massief en gewalst staal.

Omdat er ruimte zit tussen de spijlen, kan de luchtdruk ontsnappen. De trommel is bestand tegen 60 tot 65 gram explosieven.

Reageer op dit artikel