nieuws

Zonnecel vormt onderdeel van sandwichpaneel

bouwbreed

Zonnecellen (pv) met glas als structureel onderdeel van een sandwichpaneel. Een toepassing is er nog niet, maar volgens de Fabriek van Plaatwerken Van Dam BV, die het paneel ontwikkelde, zijn de verwachtingen hooggespannen.

Het standaardpaneel is opgebouwd uit een gecoate staalplaat van 0,75 millimeter dik, een laag isolatiemateriaal en een glazen afwerking van minimaal twee maal drie millimeter glas met folie. Door de verlijming krijgt het paneel een constructieve functie. Volgens ing. B. Groeneveld, sales manager van Van Dam, is het paneel een noviteit: “In Duitsland hebben we weliswaar al een eerste project uitgevoerd, maar voor de bouw in Nederland is het product nieuw.”

De jongste ontwikkeling bij Van Dam BV is een uitvoering van het glazen sandwichpaneel met zonnecellen. Het pv komt dan tussen de glazen platen in. Groeneveld: “De presentatie van het pv-paneel op de Bouwbeurs lokte al veel positieve reacties uit bij architecten. Het voordeel van het systeem is dat het pv niet op een aparte constructie wordt gemaakt, maar direct als zelfdragend element is toe te passen. Dit opent de weg voor architecten om pv niet als los onderdeel van een gebouw te zien, maar juist als onverbrekelijk deel van de constructie.”

Voor de bevestiging van de sandwichpanelen is een roestvast stalen fijnstelmechanisme ontwikkeld. Dit stelt de monteur in staat het paneel na montage aan de achterliggende stalen kolommen, vanaf de voorzijde met een imbussleutel exact in positie te brengen. Groeneveld: “Het mechaniek heeft de naam ‘de Chinese bracket’ gekregen, omdat het in China wordt gegoten. Het glazen sandwichpaneel heet nu nog GSP 1000, maar we houden ons aanbevolen voor een naam die meer aanspreekt.”

Reageer op dit artikel