nieuws

Wethouder: Advies Brokx verbreding Waal te vrijblijvend

bouwbreed Premium

Het advies dat oud-staatssecretaris Brokx heeft uitgebracht aan staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat over het aanpassen van de Waalbocht bij Nijmegen is te vrijblijvend. Brokx stelt De Vries voor over bepaalde kwesties te onderhandelen, terwijl de staatssecretaris allang weet dat die punten voor Nijmegen van cruciaal belang zijn.

Dat zegt verantwoordelijk wethouder P. Depla in een reactie op het advies van de zogeheten taskforce onder leiding van Brokx. De Vries vroeg Brokx in november om de Waalbochtverlegging te onderzoeken. Zij wil die ingreep om dijkdoorbraken en overstromingen in de toekomst te voorkomen.

Nijmegen wil daar wel aan meewerken, maar moet daarvoor een streep halen door een deel van de noordelijke stadsuitbreiding die al helemaal in kannen en kruiken was.

Voorwaarde

Voor Nijmegen, de provincie Gelderland en het Knooppunt Arnhem-Nijmegen (KAN) is een absolute voorwaarde om mee te werken dat het ministerie alle schade betaalt. Brokx vindt ook dat dat moet gebeuren, maar De Vries is vooralsnog alleen bereid tot het vergoeden van schade die ontstaat door het waterbouwkundige werk van de dijkteruglegging.

Depla wil op zeer korte termijn van De Vries horen dat zij ook de schade voor betrokken bewoners en projectontwikkelaars voor haar rekening neemt. “De staatssecretaris moet niet doorgaan met mitsen en maren”, aldus Depla.

De Vries krijgt ook volgens Brokx grote problemen als Nijmegen de medewerking staakt. Alleen met paardenmiddelen is volgens Brokx de geplande woningbouw dan nog te voorkomen.

Buiten gebruik

De bereikbaarheid van de stad is een ander punt dat voor Nijmegen van cruciaal belang is. Brokx zegt naar de mening van de gemeente niet duidelijk genoeg dat er een derde Waalbrug moet komen, die het ministerie dient te financieren.

De oude Waalbrug tussen Arnhem en Nijmegen zal tijdens het werk aan de dijk vrijwel buiten gebruik zijn. Het is, aldus Depla, niet aanvaardbaar dat er drie tot vier jaar lang een voortdurende file tussen Nijmegen en Arnhem staat.

“Als De Vries andere oplossingen heeft dan de bouw van een nieuwe brug horen we dat graag, maar vooralsnog zien wij die niet. Het verkeer moet hoe dan ook het water over. De bereikbaarheid van de stad moet gegarandeerd zijn”, zegt Depla.

De gemeente, de provincie en het KAN willen zo spoedig mogelijk met de staatssecretaris praten.

Reageer op dit artikel