nieuws

Vuurwerkfabriek in Kollum niet welkom

bouwbreed

De gemeente Kollumerland staat niet te springen bij de plannen van minister Pronk om vuurwerkfabrikant JNS Pyrotechniek te laten verhuizen naar de voormalige locatie van munitiefabrikant Kollum Chemie.

De minister maakte vrijdag bekend dat opslag en productie van vuurwerk in de toekomst minstens 800 meter van woonwijken dient plaats te vinden.

De locatie van Kollum Chemie, een zusterbedrijf van Muiden Chemie, ligt tegen het nationaal park Lauwersmeer aan en de gemeente heeft plannen om de bestemming van het 80 hectare grote terrein van de munitiefabriek te veranderen in natuur.

Burgemeester P.F. Visser van de gemeente heeft nog geen bericht gehad van het ministerie. “Alles wat wij ervan weten, hebben we van de pers gehoord. We zijn niet enthousiast over dit plan, omdat het grenst aan het nationaal park in oprichting.”

Maar het terrein heeft nog steeds de bestemming voor productie en opslag van munitie en springstoffen, legt projectontwikkelaar B.C. Goeman Borgesius uit. Hij bracht de locatie onder de aandacht van het ministerie van VROM, “al kreeg ik wel het idee dat ik ze niets nieuws vertelde”.

Uiteraard kan de gemeente niet verbieden wat volgens de geldende regels is toegestaan, zegt Visser, “maar als er sprake zou zijn van een uitbreiding van de bestaande bebouwing, stuit dat bij ons op grote bezwaren”.

Ook de provincie staat niet te springen. Woordvoerder Visser vindt het een vreemde zaak dat Pronk de financiële problemen die hij ondervindt, afwentelt op de provincies. De minister verwacht immers een flinke financiële bijdrage van provincies en gemeenten bij de verhuizing van de bedrijven. Tussen de minister en de betrokken bestuurders is nog helemaal geen overleg geweest. Evenzo weet directeur H.A. Hofmeester van JNS officieel nog nergens van.

Reageer op dit artikel