nieuws

Verlies belastingvrije verkoop drukt Eurotunnel in het rood

bouwbreed Premium

Eurotunnel boekte over het afgelopen jaar een verlies van 173 miljoen Euro. De omzet daalde met 5 procent.

Toen Eurotunnel vorig jaar met een winst van 334 miljoen Euro uit de rode cijfers kwam, leek het er even op alsof de donkere financiële dagen voorbij waren. Dit jaar pakken de cijfers echter weer negatief uit en dat is volgens Eurotunnel voor een groot deel te wijten aan het verlies van inkomsten uit de belastingvrije verkopen. Sinds juli vorig jaar zijn die tussen Calais en Folkestone namelijk niet meer toegestaan.

Desondanks blijft Eurotunnel optimistisch. Vorig jaar werd er 35 procent meer vracht vervoerd en nam ook het reizigersverkeer met 8 procent toe. En voor het eerst in de geschiedenis van de tunnel pakte het bedrijfsresultaat hoger uit dan de af te lossen schulden. Daarnaast is de totale schuld onder het voorzitterschap van Patrick Ponsolle de afgelopen jaren met 14 procent terug gebracht tot 11,6 miljard Euro. Tijdens de presentatie van de jaarcijfers liet Ponsolle weten dat hij het na zeven jaar bij Eurotunnel plaats maakt voor de 44-jarige Philippe Lazare.

De vooruitzichten zijn gunstig voor de nieuwe directie. In 2003 zal het eerste stuk van het nieuwe HST-baanvak Folkestone-Londen worden opgeleverd en in dat zelfde jaar komt er ook een rechtstreekse verbinding Amsterdam-Londen.

Reageer op dit artikel