nieuws

Vacuümgetrokken isolatie houdt warmte beter vast

bouwbreed

Vacuüm getrokken isolatiematerialen nemen beduidend minder plaats in en bieden hogere weerstand aan uittredende warmte. Dat materiaal kan bijvoorbeeld uit glasvezels of microporeus kunststofschuim bestaan. Vacuüm getrokken vermindert de warmtegeleiding van dergelijke platen vijf tot tien maal.

Het Zwitserse (bouw)onderzoeksinstituut EMPA uit Dübendorf onderzoekt de komende tijd bredere toepassingen voor deze specifieke isolatiematerialen.

De markt biedt al vacuümgetrokken isolatiemateriaal aan maar de hogere prijs houdt grootschaliger toepassing vooralsnog tegen. Het gebruik blijft veelal beperkt tot de bedrijfstak voedingsmiddelen.

EMPA wil met specialisten uit deze sector studies verrichten. Dat gebeurt onder supervisie van het Internationale Energieagentschap. Nader onderzoek moet uitwijzen of het vacuüm tot in lengte van jaren behouden blijft. Om die reden worden soms stoffen aan het plaatmateriaal toegevoegd die binnentredende lucht absorberen.

Met eventuele problemen rond de luchtdichtheid in gedachten doen fabrikanten er goed aan materialen te gebruiken die ook bij een slecht vacuüm in hoge mate isoleren. De montage vergt dan een meer dan gemiddelde zorgvuldigheid. Platen zonder harde afdekking kunnen gemakkelijk lek raken, vooral bij gebruik in de woningbouw. Bewoners kunnen de isolatie gemakkelijk lek maken.

De bevindingen van EMPA moeten geïntegreerde isolatiesystemen opleveren die efficiënter zijn te gebruiken dan afzonderlijke voorzieningen.

Reageer op dit artikel