nieuws

Trog laat verse bakstenen snel verouderen

bouwbreed

De vraag naar gebruikte bakstenen blijft aanhouden. Op de eerste plaats zijn ze natuurlijk nodig bij restauraties van oude pandjes, waar het meestal gaat om heel specifieke types. Maar ook voor nieuwbouw is behoefte aan doorleefde stenen, met name in Vlaanderen. Daar verrijzen al sinds jaar en dag vrijstaande huizen in oud-Vlaamsche stijl, meestal met een buitenblad van rustiek bedoelde bakstenen. Echt gebruikte stenen zijn door het vele handwerk tamelijk duur. Dat betekent dat er ook een markt bestaat voor kunstmatig verouderde stenen.

octrooi

nummer 1014966

octrooihouder: Siersteenfabriek Heylen, Veldwezelt, België

uitvinder: Joseph L.M. Heylen

Een bekende methode voor het verouderen van stenen is het gebruik van een roterende metalen trommel. De oneffenheden aan de binnenkant van de trommel en het intensieve contact met de andere stenen zorgen gezamenlijk voor een eindproduct met een nogal versleten uiterlijk. Minder duur dan echt oude stenen, maar toch niet echt goedkoop.

J. Heylen van de gelijknamige Belgische steenfabriek zocht een minder kostbaar alternatief voor de ronddraaiende trommel en kwam uit bij een stationaire bak met wentelbare meeneem-elementen. Volgens zijn octrooi laat deze stilstaande trog een snelle en doelmatige veroudering toe van bakstenen. Goedkoop en relatief simpel. Tevens geschikt voor vloertegels en klinkers, als ze maar gebakken zijn.

Simpel

De vinding bestaat in wezen uit een langwerpige, U-vormige bak op poten, die aan de bovenzijde open is. Een soort trog dus, al kan de bovenzijde om veiligheidsredenen worden afgedekt met een net of een rooster. In de lengterichting bevindt zich in de bak een aangedreven as met meeneem-elementen. Het geheel is hellend opgesteld. Aan de hoge zijde zit bovenaan een vulopening voor frisse stenen, aan de onderkant van de lage zijde een afvoeropening voor de eindproducten. De procedure is verder simpel: motor aan, stenen in de vulopening gooien en wachten op de verweerde stenen.

De meeneem-elementen zijn zo gevormd, dat ze niet alleen een onder in de trog liggende steen naar boven kunnen transporteren, maar deze ook een stukje dichter naar de afvoeropening verplaatsen. De hellende opstelling van de bak speelt bij die verplaatsing uiteraard ook een rol. De optimale vorm van de te gebruiken elementen hangt af van de hardheid van de te behandelen stenen en de gewenste graad van veroudering. Het octrooi laat de precieze specificaties daarvoor wijselijk in het midden.

Sluiereffect

Door het het over elkaar en tegen de wand schuren krijgen de stenen gaandeweg afgeronde hoeken. Het octrooi belooft dat de stenen er door middel van dit proces snel uitzien alsof de tijd en de weersomstandigheden al jarenlang hun verwoestende werk hebben verricht. Toevoegen van mortel of kalk zorgt desgewenst nog voor een sluiereffect, “hetgeen hun gelijkenis met een recuperatiesteen nog vergroot”.

Reageer op dit artikel