nieuws

Stichting helpt Poolse stad aan renovatiegeld

bouwbreed

De provincie Gelderland wil door middel van de Stichting Vrienden van Lublin een bijdrage leveren aan de renovatie van de middeleeuwse binnenstad van deze Poolse gemeente. Samen met de particuliere partijen levert Gelderland in totaal een bedrag van 250.000 gulden voor de restauratiewerkzaamheden.

Aan de nieuwe stichting zijn de provincie Gelderland en de gemeente Arnhem betrokken. Van de zijde van particuliere deelnemers zijn twee projectontwikkelaars en de Stichting Volkshuisvesting Arnhem aangesloten.

Er bestaat al jaren een samenwerkingsverband tussen Gelderland en Lublin. De lopende contacten zijn gebaseerd op de overeenkomst 2000-2005. In het uitvoeringsprogramma 2000-2001 is de renovatie van de binnenstad vastgelegd.

Het oude centrum van de Poolse stad kampt met grote problemen, stelt Gelderland. Er is sprake van volstrekt achterstallig onderhoud, van verval en van werkloosheid. Ondanks al die problemen vindt de provincie dat de stad de mogelijkheid heeft uit te groeien tot een stad ‘met allure’.

De Stichting Vrienden van Lublin steekt het geld niet rechtstreeks in de renovatie zelf, maar helpt de gemeente met het opstellen van de restauratieplannen. Dit gaat onder meer gebeuren door het geven van cursussen, het beschikbaar stellen van stageplaatsen en het uitwisselen van ambtenaren.

De provincie vindt de samenwerking met Lublin van belang tegen de achtergrond van de mogelijke toetreding van Polen tot de Europese Unie. Zowel overheid als particuliere partijen zien de steun aan de renovatiewerkzaamheden als een mogelijkheid ervaring op te doen in een toekomstige EU-lidstaat.

Elke partij binnen de stichting levert een bedrag van 50.000 gulden. Het geld wordt uitgesmeerd over de komende twee jaar.

Reageer op dit artikel