nieuws

Steigerbouwers zoeken personeel

bouwbreed Premium

Samen met Bouwradius is de Vereniging van Steigerbouwers (VSB) een campagne gestart om steigerbouwers te werven. Dit kondigde VSB-voorzitter R. Korstanje aan tijdens een bijeenkomst van zijn vereniging. Daarnaast lanceerde hij de waarborgregeling VSB.

Onder het motto ‘Steigerbouw, high energy!’ en omgeven door kreten als ‘geen hoogtevrees, teamwork, goed betaald, veiligheid en doorgroeien’ wil de VSB jongeren en werkzoekenden aanspreken die van avontuurlijk werk houden en tegelijkertijd een opleiding willen volgen. Bovendien willen beide organisaties de bekendhied van het beroep steigerbouwer vergroten.

Gevaarlijk

“Momenteel werken er zo’n 3000 mensen in de branche. We zoeken er nog eens 500, een fors aantal dus”, aldus Korstanje in een toelichting. De steigerbouwers zitten met het probleem dat hun branche wordt gezien als gevaarlijk en als een bedrijfstak waar weinig vakbekwaamheid vereist is.

Niet juist, zegt de VSB. Het monteren en demonteren van steigers behoort tot één van de meest risicovolle beroepen in de bouw. Maar juist de steigerbranche werkt hard aan de veiligheidsomstandigheden. Daarnaast vragen eisen op het gebied van kwaliteit en veiligheid van de steigers om steeds vakbekwamer steigerbouwers.

Nieuw is de opleiding ‘Steigerbouwer’, een tweejarige opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg, het voormalige leerlingwezen.

“Het is een mooi vak. Een steigerbouwer werkt voor de veiligheid van iedereen op en rond de steiger. De branche kent voldoende doorstroommogelijkheden en met gedegen opleiding en begeleiding in het bedrijf zijn alle elementen aanwezig om goede vakmannen en -vrouwen op te leiden”, prijst Korstanje de bedrijfstak aan.

Dat het de VSB ernst is met de arbeidsomstandigheden, blijkt wel uit het initiatief om te komen tot een landelijke registratie van alle ongevallen onder steigerbouwers. “Uiteraard omdat we willen weten wat er precies gebeurt in de branche, maar veel meer met als doel om het aantal ongevallen te reduceren”, aldus de VSB-voorzitter.

Imago

Om het imago van de branche verder te verbeteren en tevens de kwaliteit van het werk van de leden te waarborgen, heeft de vereniging de Waarborgregeling VSB in het leven geroepen. Aan deze regeling moeten alle leden voldoen. “Uitzonderingen worden niet gemaakt. Ook is er geen gedoogperiode. De leden hebben al twee jaar gehad om zich voor te bereiden. Wie niet aan de eisen van de regeling kan voldoen, gaat eruit. Ook aspirant-leden komen er niet in als ze niet aan de eisen kunnen voldoen.”

Bedrijven die zich eenmaal hebben gekwalificeerd, zullen niet op hun lauweren kunnen rusten. Jaarlijks worden ze opnieuw gecontroleerd.

Reageer op dit artikel