nieuws

‘Staalleverantie Corus verzekerd’

bouwbreed

De sluiting van een aantal staalfabrieken van Corus brengt de levering van staal aan de bouwsector niet in gevaar. “Corus heeft zijn Britse bouwpartners, architecten, ingenieurs en anderen verzekerd dat ze al het staal krijgen dat ze nodig hebben”, verklaart de British Constructional Steelwork Association BCSA.

Corus heeft vorige week een groot saneringsplan voor zijn Britse fabrieken aangekondigd, waarbij 6500 mensen hun baan verliezen. Behalve om de hoogovens in Llanwern in Wales, gaat het ook om fabrieken voor plaatstaal en allerlei andere staalproducten door het hele land.

Door de sluiting van de hoogovens vermindert de productiecapaciteit met 3,5 miljoen ton ruwstaal. Ook in divisies als bouw en industrie, engineering, speciale profielen en pijpen wordt flink gesaneerd. Daardoor is onrust ontstaan onder aannemers, maar dat is volgens de BCSA niet nodig.

Corus heeft juist nadrukkelijk gezegd zich volledig op de Britse thuismarkt te willen concentreren, omdat het bij de uitvoer naar andere Europese landen door het dure pond niet concurrerend kan zijn. De markt voor stalen constructies blijft sterk, vindt Corus Construction Centre, het specifiek op de bouwwereld gerichte bedrijfsonderdeel. De productie van de overblijvende hoogovens is ruim voldoende om aan deze vraag te kunnen voldoen.

Corus verwacht overigens wel dat de staalprijzen in Europa in de tweede helft van dit jaar weer gaan aantrekken. Behalve het Nederlands-Britse concern zelf hebben ook andere producenten fabrieken gesloten, terwijl aan de andere kant de vraag onverminderd hoog blijft.

Reageer op dit artikel