nieuws

Sanering van door vuurwerkramp getroffen wijk begonnen

bouwbreed

In Enschede is een begin gemaakt met de sanerings- en sloopwerkzaamheden in de wijk Roombeek die vorig jaar mei werd verwoest door de vuurwerkramp.

Volgens wethouder Buursink, verantwoordelijk voor de wederopbouw van de getroffen wijk, moet in totaal 250.000 ton afval worden verwijderd. Hij verwacht dat de werkzaamheden aan het einde van dit jaar zijn afgerond.

De vrachtwagens rijden nu nog mondjesmaat van het terrein af. Maar binnenkort, wanneer het werk in volle gang is, verlaat elke vijf minuten een vrachtauto het gebied. Het puin gaat naar stortplaatsen in Enschede en Hengelo waar het verder wordt verwerkt.

De inwoners van Enschede hebben de afgelopen tijd hun ideeën kunnen uiten over de wederopbouw van de wijk. Volgens Buursink “is het opvallend dat mensen een aantal bepalende punten uit de wijk graag terugwillen, zoals de afhaalchinees of de Roombeek zelf. Dit water is in het verleden gedempt, maar we bekijken of de beek kan terugkeren”.

De wethouder vindt het heel belangrijk dat “zoveel mogelijk elementen uit de oude wijk worden verankerd in de nieuwbouw”. “Er is veel discussie over het Roomveldje, ook wel bekend als de vogelbuurt. De huizen die hier stonden en voor een groot deel nog overeind staan, waren bepalend voor het gezicht van de wijk. Als het enigszins kan, willen we deze behouden, maar dat gaat veel geld kosten.”

Het enige wat eigenlijk intact is gebleven, is de bestrating van de Roomweg. Buursink is het met stedenbouwkundige Pi de Bruijn, die de nieuwe wijk ontwerpt, eens dat die bewaard moet blijven. Ook keren de oude straatnamen terug.

Het wel of niet doorgaan van de verhuizing van de Grolsch-fabriek zal ook voor een groot deel bepalen hoe de nieuwe wijk eruit gaat zien. Buursink verwacht dat de Raad van State binnen twee, drie maanden een besluit neemt. “Wij hopen dat de fabriek verhuist naar industrieterrein de Grote Plooij. De nieuwbouw voor de fabriek zal zo’n drie jaar duren, zodat Grolsch tot 2004 zeker in Enschede blijft.”

Het kabinet stelde direct na de ramp 270 miljoen gulden beschikbaar voor de wederopbouw. Volgens Buursink is hiervan 70 miljoen gereserveerd voor de sociale wederopbouw. “De saneringskosten lopen op tot 50 miljoen gulden. Dan houden we nog 150 miljoen over. Ik denk dat de opbouw van de wijk in zijn totaliteit circa een half miljard gulden kost.”

De firma Dusseldorp uit Lichtenvoorde speelt als hoofdaannemer een belangrijke rol bij het ruimen van restanten van woningen en bedrijven.

Reageer op dit artikel