nieuws

Ruzie in bouwsoftware-land over naam en concept

bouwbreed

Twee software-leveranciers vliegen elkaar in de haren na de Bouwbeurs. De medewerkers van Bricsnet waren verbijsterd toen ze de beursfolder van Brink Automatisering zagen. Daarin stond een nieuwe dienst aangekondigd; een extranet voor projectsamenwerking getooid met de naam ‘Project Center’. Dat is precies de term waarmee Bricsnet al ruim twee jaar zijn eigen samenwerkings-software wereldwijd op de markt brengt. Is hier sprake van een gekopieerd product of niet? Hoor en wederhoor: de lezer mag voor rechter spelen.

Maarten van Emmerik, executive vice president en chief technical officer van Bricsnet is nog niet bekomen van zijn verontwaardiging. “Het is niet alleen de naam, ook het onderliggende concept en de gebruikers-interface zijn hetzelfde. Het product van Brink is pas over twee maanden af, maar als je zo omgaat met het eenvoudig kopieëren van een heel product, zegt dat iets over de manier waarop dit bedrijf zakendoet. Wij hebben de afgelopen jaren de meeste tijd en geld gestoken in het kweken van vertrouwen: je kunt bij ons veilig je gegevens stallen. De manier waarop Brink dit aanpakt brengt schade aan de hele bedrijfstak,” stelt hij.

Jan Vader, directeur van de Brink Groep ziet niet waar Bricsnet zich druk om maakt. “We willen niemand in de wielen rijden. De naam voor ons extranet is nog niet definitief vastgesteld, maar het wordt waarschijnlijk Ibis Project. Voor de beurs hadden we in de voorbeeldschermen nog de interne term Project Center staan die we even snel gekozen hadden. Het is een naam die je ook buiten Bricsnet veel tegenkomt: het omschrijft namelijk precies wat het is. Kijk bijvoorbeeld eens op www.atview.com, een Israelisch bedrijf dat zich met een zelfde soort extranet op de bouw richt.”

Van Emmerik geeft toe dat de productnaam omschrijvend is: “Het lukt ons niet het als merk te registreren. Toch hebben wij internationaal het domein projectcenter.com vastgelegd en ook in Nederland kom je bij ons als je www.projectcenter.nl intikt. Brink Automatisering heeft bij ons zelfs een proefproject voor Ikea gedaan en daarbij uitgebreid ondersteuning gekregen. We zien nu waar dat toe geleid heeft.”

Bij Bricsnet vond men het tijd worden om contraspionage in te zetten, vertelt Van Emmerik: “We hebben anoniem contact gezocht met de stagiair die het project bij Brink deed. Hij heeft openlijk toegegeven dat er heel goed gekeken is naar ons ProjectCenter voor de inrichting van het pakket door Brink.”

Directeur Vader ontkent dat het een kopie is. “Er zijn wel tien van dit soort pakketten op de markt. Natuurlijk bekijk je wat er is, maar vervolgens maak je iets wat volgens ons beter is. Bij ons kan de gebruiker het hele uiterlijk zelf bepalen. Bovendien bieden we het niet alleen ‘op afstand’ aan, zoals Bricsnet. Je kunt de software straks ook bij ons kopen en zelf op een internet-server installeren, of op een bedrijfsserver om voor je intranet te gebruiken.”

Schadelijk

“Niks nieuws,” sneert Van Emmerik. “Wij bieden het ook als software aan die je op je eigen systeem kunt installeren. En ons pakket is volledig in te richten zoals de gebruiker het wil. Ik vind het heel schadelijk dat dit is gebeurd. We hebben als software-leveranciers een gezamenlijk belang om de bouw vooruit te helpen, zoals met de campagne De bouw gaat digitaal. Dan gaat het toch niet aan om van elkaar de kruimels te gaan snoepen? We zullen juridische stappen moeten ondernemen om dit recht te zetten,” besluit hij dreigend.

Ter vergoelijking voert Vader nog aan dat Brink zich alleen op bestaande afnemers richt met dit nieuwe product: “De klant bepaalt zelf wat hij wil gebruiken en dat kan ook File2Share of Bricsnet zijn. Wij willen hem alleen de mogelijkheid bieden ook een product van ons te nemen.”

Reageer op dit artikel