nieuws

Ruime meerderheid voor pv-panelen op dak

bouwbreed

De overgrote meerderheid van de Nederlandse bevolking heeft geen bezwaar tegen de plaatsing van zonne-panelen op daken. Ook welstandscommissies staan over het algemeen positief tegenover zonnecellen.

Dit blijkt uit een onderzoek dat Novem heeft laten verrichten door CEA, Bureau voor communicatie en advies over energie en milieu BV. Via panelonderzoek en kwantitatief consumentenonderzoek is gekeken hoe in Nederlandse huishoudens wordt gedacht over de toepassing van fotovoltaïsche (pv) zonnepanelen in de woningbouw. Het blijkt dat de acceptatie van geïntegreerde pv-systemen groot is.

Maar de waardering hangt voor een groot gedeelte af van de zichtbaarheid van de panelen. Bij moderne architectuur mogen pv-panelen wel gezien worden, bij monumenten niet. Over het algemeen geldt bij bestaande bouwwerken: hoe onopvallender, hoe beter. Het al dan niet opvallend toepassen van pv-panelen in moderne architectuur kan op veel steun rekenen.

Ook welstandscommissies zijn positief, maar zijn kritischer dan de gemiddelde Nederlander. De commissies kijken bij de beoordeling naar het beeld van het hele huis en worden, zoals de gemiddelde Nederlander, terughoudender als het om monumenten gaat.

Het onderzoek leverde een aantal tips op voor architecten: liever geen panelen met blauwe cellen tegen een witte achtergrond en bij voorkeur geen opvallende frames en strips om de panelen heen.

In de aanbevelingen van het onderzoek wijst men onder meer op het belang van eenheid in kleur, integratie in het dak en gelijkmatige pv-elementenverdeling over het dak om pv-panelen aantrekkelijker te maken voor consumenten.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels