nieuws

Rioolwater zuiveren met ultraviolet licht

bouwbreed

Het traditionele zuiveringsproces op een rioolzuiveringsinstallatie gebeurt in hoofdzaak door mechanische en biologische processen en in mindere mate door membraamzuivering. Daarnaast is een nieuwe zuiveringstechniek met ultraviolet licht in opkomst.

Ultraviolet (UV) licht is onzichtbaar voor de mens. Het betreft elektromagnetische straling waarvan het spectrum is gelegen tussen het zichtbare violet en onzichtbare röntgenstraling.

Rondom de aarde bevindt zich de ozonlaag die het grootste gedeelte van het, vanuit de ruimte komende UV, tegenhoudt. Maar goed ook, want de straling heeft een desastreus effect op levende wezens.

Maar doordat UV dodelijk is voor bacteriën en andere micro-organismen, vindt UV als zuiveringstechniek een toepassing. Met behulp van speciale gloeilampen die UV op micro-organismen stralen, is afvalwater te desinfecteren. Daarnaast wordt UV ook aangewend in de voedingsmiddelenindustrie en de landbouw. In Nederland is de UV-technologie niet zo bekend. Wereldwijd wordt de desinfectietechniek al dertig jaar toegepast.

Reageer op dit artikel