nieuws

Rhône-gebied investeert in 650 kilometer lang fietspad

bouwbreed

Het wordt een van de langste fietspaden van Europa: 650 kilometer om precies te zijn. De aanleg van het traject neemt vijf jaar in beslag en in 2007 zal het dan mogelijk zijn om, zonder gevaar voor eigen leven, van het Meer van Genève naar de Middellandse Zee te fietsen.

Het fietspad gaat het Zwitserse Genève met de Zuid-Franse havenstad Sète verbinden en een groot deel van het traject voert langs de Rhône. De fietsroute zal voornamelijk over nieuw aan te leggen fietspaden leiden, maar op sommige plaatsen zullen al bestaande wegen en weggetjes voor de fietsers worden aangepast.

Aparte fietspaden zijn een nieuw fenomeen in Frankrijk. In de grote steden worden hoe langer hoe meer aparte banen aangelegd en op het platteland is men er zich van bewust geworden dat fietspaden een stimulerend effect hebben op het toerisme. De oevers van de Rhône zijn nu bijvoorbeeld alleen nog maar bereikbaar voor wandelaars en mountainbikers.

De route doorkruist onder meer de Savoie, Ardèche en Gard en de departementen van het Rhônegebied rekenen op zo’n honderdduizend fietsers per jaar. Het is tevens de bedoeling om de pleziervaart op de Rhône te stimuleren, door voor nieuwe aanlegplaatsen te zorgen. Men hoopt ook op de komst van horecagelegenheden langs het traject.

Het project vergt een investering van 50 miljoen gulden en zal zowel door de Franse staat als door Europese fondsen worden gefinancierd. Het fietspad maakt namelijk deel uit van een netwerk van twaalf Europese grensoverschrijdende fietsroutes. Vanaf de tweede helft van dit jaar kan er op de aanbestedingen worden ingeschreven. De aanleg moet in het eerste trimester van 2002 beginnen.

Reageer op dit artikel