nieuws

Prijsontwikkeling huizen moet duidelijker worden

bouwbreed

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en het Kadaster willen een eind maken aan de verwarring over de huizenprijzen. Beide organisaties hanteren hun eigen rekenmethodes, waardoor de consument niet meer weet waar hij aan toe is.

Zo meldde het Kadaster begin februari dat de woningprijzen in 2000 met 20 procent zouden zijn gestegen. De NVM maakte een maand eerder bekend dat de huizen vorig jaar 11,9 procent duurder zijn geworden.

De Vereniging Eigen Huis kwam op basis van gegevens van de NVM over 2000 uit op een stijging van 14,7 procent. De verwarring werd daardoor nog groter. “Voor de consument is de verwarring volledig”, zegt een woordvoerster van de Vereniging. “Zijn de prijzen nu met 11.9, 14,7 of met 20 procent gestegen?”, vraagt de belangenorganisatie zich af.

Dat Eigen Huis op een ander percentage uitkwam dan de NVM, komt volgens de woordvoerster doordat de makelaarsvereniging midden vorig jaar op een nieuwe rekenmethodiek overschakelde zonder dat met de buitenwereld te communiceren. Eigen Huis hoopt dat NVM en Kadaster eruit komen en in de toekomst eenduidige informatie gaan verstrekken. “Het is voor de consument van groot belang om over heldere en volledige markinformatie te beschikken.”

De NVM zegt dat tussen de registratie van zijn eigen cijfers en die van het Kadaster opmerkelijke verschillen bestaan. De makelaarsorganisatie geeft de prijs van de gemiddelde woning weer en het Kadaster de gemiddelde verkoopprijs. Een ander verschil is dat het Kadaster 60 tot 90 dagen later registreert dan de NVM.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels