nieuws

PLC-gestuurde boor spaart tijd

bouwbreed

Teku, fabrikant van onder meer diamantboorstatieven, heeft voor diamantboorwerk een PLC-gestuurde boorautomaat ontwikkeld.

Een 180 Volt motor met een vertraging van 1:46 wordt hiertoe aan het boorstatief gemonteerd voor de automatische daling van de diamantboor.

De bediening van de boorautomaat gaat via een aparte schakelkast. Eén persoon kan daarbij meerdere statieven bedienen of tussentijds andere werkzaamheden uitvoeren.

Dit moet een tijdsbesparing opleveren, evenals de boorsnelheid, die volgens Teku tot 35 procent hoger ligt dan bij vergelijkbare systemen.

In de schakelkast zijn verschillende beveiligingen en instelbare opties aangebracht. Ter voorkoming van overbelasting van de diamantboormotor wordt de diamantboor automatisch uitgeschakeld bij vastslaan.

Instelbaar

Wanneer er sprake is van boren door betonwapening, zal de ingestelde dalingsdruk gelijkblijven, terwijl de dalingssnelheid automatisch wordt aangepast.

De dalingssnelheid van de boor is traploos instelbaar. Ook de dalingsdruk is traploos instelbaar. Dalingssnelheid en druk zijn beide afhankelijk van onder meer de boordiameter en de betonkwaliteit.

Met een schakelaar kan worden gekozen om na het boren met een draaiende of stilstaande boor naar boven te gaan.

Automatisch

Een mogelijkheid is ook het boren en terugtrekken volledig automatisch te laten verlopen, met een instelbare boordiepte met omkeerschakelaar.

Wanneer het gat volgens ingestelde diepte is geboord, zal de boor met het hoogste toerental naar boven worden verplaatst, waar het geheel door een eindschakelaar zal worden uitgeschakeld.

Teku BV, Hilvarenbeek, telefoon (013) 5132638.

Reageer op dit artikel