nieuws

Partijen eens over cao timmerindustrie Werknemers krijgen er volgens principeakkoord 5,1 procent bij

bouwbreed

Aan de vooravond van wat door velen als de beslissende ronde in de bouw-cao-besprekingen wordt gezien, is er een principeakkoord in de timmerindustrie. Als de achterbannen ermee instemmen, krijgen de werknemers er dit jaar 5,1 procent bij. Opvallend is dat uitgegaan wordt van een prijscompensatie van 3 procent.

Maandagavond hebben FNV Bouw, de Hout- en Bouwbond CNV en de Nederlandse Bond van Timmerfabrikanten een principeakkoord voor een nieuwe cao afgesloten. Daarin is afgesproken dat op de eerste dag van het nieuwe vakantiezegeljaar, 23 april, alle werknemers een loonsverhoging krijgen van 2,1 procent.

Daarnaast krijgen zij op 16 juli en 31 december een vastgestelde prijscompensatie van 1,5 procent. Daarmee bedraagt de loonstijging voor de 13.000 werknemers in deze branche 5,1 procent. Dat is 0,9 procentpunt minder dan de gevraagde 6 procent.

Zomersluiting

Verder kunnen de werknemers in overleg met hun werkgever overleggen over begin- en eindtijden van de werkdag. De begintijd ligt tussen 7 en 9 uur, de eindtijden tussen 3 en 5 uur. Daardoor kunnen zij hun werktijden beter afstemmen op hun privé-verplichtingen.

Een andere wens, die ook op het verlanglijstje voor de bouw-cao staat, komt niet in het akkoord voor. Het gaat dan om de collectieve zomersluiting, waarvan de bonden maar al te graag af willen. Wel is afgesproken dat een commissie van werkgevers en werknemers voor de cao van 2002 afspraken gaat voorbereiden over zaken als zorgverlof.

Ouderenbeleid

In het akkoord is daarnaast het ouderenbeleid verder uitgewerkt. Zo is de mogelijkheid voor werknemers boven de 55 jaar om in een vierdaagse werkweek te werken, nu als een recht vastgelegd. De werkgever betaalt daarbij 10 procent door van de dagen die de 55-plusser na inzet van vakantie- en roostervrije dagen nog moet bijkopen. In de praktijk komt dit neer op ongeveer drie extra doorbetaalde verlofdagen.

Tenslotte is de verplichting tot overwerk geschrapt. Op basis van vrijwilligheid mag er uiteraard overgewerkt worden. Daar staan dan wel de gebruikelijke overwerkvergoedingen tegenover.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels