nieuws

Paraplu’s houden Binnenhof droog

bouwbreed

Een opvouwbaar dak dat het Binnenhof droog houdt bij evenementen of Prinsjesdag. Daarover buigen Liag-architecten en Octatube Space Structures zich. De constructie moet na gebruik onzichtbaar in de bodem wegzinken.

Hoe de constructie er precies uit gaat zien, is nog niet bekend. En voor schetsen of tekeningen is het al helemaal te vroeg. De initiatiefnemers hadden hun plannen in alle stilte willen uitbroeden, maar praatten hun mond voorbij in een subsidieaanvraag voor een nieuw festival dat ze op het Binnenhof willen organiseren. Eigenlijk willen ze nog helemaal niets zeggen.

Eén van de varianten waarvan de haalbaarheid wordt onderzocht, bestaat uit een reeks paraplu’s die gekoppeld een ruimte van 40 bij 50 meter overkappen.

Een van de uitgangspunten bij het ontwerp is dat het dak als het niet wordt gebruikt, compleet onzichtbaar is. Het mag ook niet gebruik maken van de fundering van de bestaande gebouwen rond het Binnenhof. Mede-initiatiefnemer T. van Bennekum voorziet nog andere hobbels. “Er liggen nogal wat archeologische schatten in de bodem, die we niet zomaar mogen doorboren.”

De stichting in oprichting waarvoor Van Bennekum werkt, wil de binnenstad van Den Haag in de zomer verlevendigen met concerten en andere culturele activiteiten op het Binnenhof. Dat moet ook de democratie wat van haar voetstuk halen. Maar dan moet het festival wel kunnen doorgaan als het regent. Het eerste festival komende zomer zal het in ieder geval nog zonder een overkapping moeten stellen. Als de semi-permanente constructie er eenmaal is, zal die ook zijn dienst kunnen bewijzen tijdens Prinsjesdag, en bezoeken van hoogwaardigheidsbekleders aan het regeringscentrum.

Hulp

Maarten Grasveld van het Haagse bureau Liag is als architect belast met het ontwerp van de overkapping. Mits er gekozen wordt voor een slimme opvouwconstructie, hoeft hij niet heel diep de grond in, verwacht hij. Hij heeft de hulp ingeroepen van prof.dr. Mick Eekhout van Octatube Space Structures, dé Nederlandse expert als het gaat om luifels en vouwconstructies.

Reageer op dit artikel