nieuws

Opperlier draagt bij aan lichter werk

bouwbreed Premium

Het is moeilijk om goede tegelzetters te krijgen. En het lijkt helemaal een probleem om opperlieden te vinden die de tegelzetters van hun materiaal voorzien. Maar het in dienst houden van opperlieden zou een onmogelijke zaak zijn. Met de uitvinding van een opperlier hoopt uitvinder J. van Leeuwen aan de problemen het hoofd te kunnen bieden.

J. van Leeuwen is uitvoerder bij Wolf Tegeltechniek uit Den Haag en spreekt uit ervaring: “Het is toch niet meer van deze tijd om met zakken cement en pakken tegels trappen op en af te lopen. Vroeger waren er nog wel mensen voor te vinden. Maar als ze een jaar of veertig vijftig waren, verdwenen ze totaal versleten uit de bouw. Als je tegenwoordig al iemand in dienst kan nemen die als opperman aan de gang wil gaan, dan is hij gemiddeld na een half jaar alweer vertrokken. Uitzendkrachten laten meestal na een dag al weten geen trek in het opperwerk te hebben en eigelijk neem ik het ze niet eens kwalijk.”

Iedereen weet dat opperlieden zwaar werk verrichten. Ze staan onder hoge druk omdat de tegelzetters, evenals metselaars en stukadoors, meters moeten maken. Van Leeuwen: “Wij hebben één opperman voor vijftien tegelzetters. Als die tegelzetters toevallig in een flatgebouwtje van vier verdiepingen zitten, dan moet hij heel wat trappen op en af. En als de opperman het laat afweten, moeten de tegelzetters ten koste van hun productie zelf het materiaal aanvoeren.”

Op zoek naar een oplossing, ging Van Leeuwen in zijn schuurtje achter zijn huis aan de gang: “Ik had het idee voor een opperlier in mijn hoofd, maar moest hem nog wel in elkaar zien te krijgen. Met bromfietsonderdelen en stukken staal heb ik een prototype in elkaar gelast.”

Met zijn broer testte Van Leeuwen vanuit zijn dakkapel op zolder het prototype uit. “Het ding verdiende geen schoonheidsprijs want ik kan eigelijk helemaal niet lassen, maar werkte perfect.” De werkgever van Van Leeuwen raakte ook geïnteresseerd en droeg bij aan de ontwikkeling van een eerste model, en kocht het eerste exemplaar om de toepassing in de praktijk te testen.

Van Leeuwen: “Het is een succes. De lier is demontabel, staat in vijf minuten en is door één persoon te bedienen.” Volgens Van Leeuwen werkt een ladderlift misschien wel beter, maar daar heb je weer twee mensen voor nodig en die is bovendien duurder in aanschaf.

De opperlier is berekend op ladingen van 25 kilo en reikt tot een hoogte van vier verdiepingen, omdat hogere flats een eigen lift hebben. Als de lier is opgesteld, kunnen in een handeling alle materialen in porties van 25 kilo worden aangelijnd. De opperman kan vervolgens vanaf de gewenste verdieping elke lading onafhankelijk naar boven halen.

Reageer op dit artikel