nieuws

Onderzoek Martinikerk duurt zeker een jaar

bouwbreed

Het onderzoek naar de bewegingen van de historische Martinikerk en -toren in Groningen neemt minimaal een jaar in beslag. Dinsdag zijn op negentien locaties hoogtemeetbouten geïnstalleerd, die de geringste bewegingen van de monumentale bebouwing moeten vastleggen.

Pas als dat onderzoek is afgerond, kan definitief worden vastgesteld of er ten aanzien van de Martinikerk en -toren schadevrij kan worden gegraven aan een parkeerbak met toegangstunnel onder de aangrenzende Grote Markt en Sint Jansstraat.

Detail

Pikant detail is dat de Groningers over drie weken in een referendum al moeten beslissen of de ingrijpende plannen voor de Grote Markt al dan niet door mogen gaan.

Stemmen ruim 43.000 Groningers tegen, dan zijn de plannen voor de Grote Markt helemaal van de baan en kunnen alle lopende onderzoeken meteen worden stopgezet. Gebeurt dat niet, dan kan over ruim een jaar alsnog uit de metingen blijken dat het niet verantwoord is onder de Sint Jansstraat en de Grote Markt te graven. Ook dan gaat het feest niet door.

Mogelijkheid drie: er wordt gewoon begonnen met graven en gaandeweg doen zich alsnog ernstige risico’s voor de Martinikerk- en toren voor. B en W van Groningen hebben zich in dat laatste geval al verplicht de graafwerkzaamheden onmiddellijk stop te zetten.

Vierde, maar minst waarschijnlijke, mogelijkheid is dat er zonder enig risico kan worden gegraven. Dit omdat nu al duidelijk is dat de Martinitoren en -kerk – los van enig graafwerk – al ‘aan de wandel’ zijn, de Martinitoren steeds meer overeenkomsten gaat vertonen met de Scheve Toren van Pisa en de zuidwand van de Martinikerk (zijde Sint Jansstraat, waar de toegangstunnel moet komen) nu al vijftien centimeter naar buiten helt. De vraag is in hoeverre dat door graafwerkzaamheden onder de Grote Markt en de aangrenzende Sint Jansstraat wordt versterkt.

Waterstromen

De Martinikerk en -toren zijn zonder fundering gebouwd ‘op staal’. Hierdoor volgt de bebouwing als het ware de natuurlijke bewegingen van de ondergrond.

Aangezien ook geen volledig beeld bestaat van de richting en de kracht van de aanwezige ondergrondse waterstromen en de precieze dikte van de aanwezige potkleilaag, zal alleen een massaal ‘nee’ tijdens het aanstaande referendum de gang der dingen daadwerkelijk kunnen beïnvloeden.

Is het ‘ja’, dan is nog lang niet zeker of de plannen daadwerkelijk doorgaan. Pas een jaar later – als de optie graven eindelijk serieus is onderzocht – zullen de ja-stemmers weten of hun ‘ja’ echt wat waard is.

Reageer op dit artikel