nieuws

Omgevingsplan Limburg zet betonproducent Geelen klem

bouwbreed

Geelen Beton uit Wanssum heeft de provincie Limburg een brief op poten gestuurd, waarin het productiebedrijf aangeeft dat het zich niet kan vinden in het voorlopige Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL). Door dit inrichtingsplan dreigt de middelgrote betonproducent, waar 140 mensen werken, ongeveer drie hectare opslagruimte voor prefab elementen kwijt te raken.

Geelen Beton verkocht vorig jaar een stuk grond aan een naburig overslagbedrijf, dat eveneens met ruimtegebrek kampte.

De onderneming kwam bij de perceeloverdracht met het overslagbedrijf en de gemeente Meerlo-Wanssum overeen dat zij in ruil voor die transactie een lap landbouwgrond aan de overzijde van de straat kon overnemen. Deze toezegging werd onlangs nagekomen.

In haar ontwerp-POL heeft de provincie het bewuste perceel echter gerangschikt onder de noemer groenstroken, waardoor Geelen Beton er geen materiaal mag opslaan. “Daarmee zijn wij het natuurlijk niet eens”, reageert technisch directeur W. Pinken namens de onderneming. “Wij produceren tweehonderd kuub beton per dag en het komt wel eens voor dat zich problemen met de afvoer voordoen. Dan willen wij spullen opslaan.”

Afwegen

De grenzen die de provincie Limburg in het POL-concept heeft vastgesteld, dwarsbomen eventuele opslag van prefab elementen door Geelen Beton.

Omdat het een voorlopig inrichtingsplan betreft, kunnen burgers en bedrijven tot 22 februari hun bedenkingen indienen. De provincie zal die bezwaren afwegen en een oordeel over de grieven geven.

Directeur Pinken: “Wellicht dat de grens dan alsnog wordt aangepast.”

Reageer op dit artikel