nieuws

NOM gaat grondbank opzetten

bouwbreed

De NV NOM, de investerings- en ontwikkelingsmaatschappij voor Noord-Nederland, wil samen met de gemeenten in het stedennetwerk Groningen-Assen beschikbare bedrijfsgrond aankopen en bundelen in een speciale ‘grondbank’.

De inbrengers van de grond worden aandeelhouder van deze bv. Doel is de grond tegen marktprijs te verkopen en onderlinge concurrentie tussen gemeenten daarmee uit te sluiten.

De NOM presenteerde de plannen bij de bekendmaking van de voorlopige jaarcijfers over 2000 gisteren. “Wat je nu vaak ziet, is dat gemeenten die minder in de markt liggen, hun bedrijfsgrond onder de prijs verkopen om het bedrijf dat belangstelling voor de grond toonde toch vooral binnen te halen”, legt NOM-directeur F. Migchelbrink uit. “Bovendien drukken de kapitaallasten van een bedrijfsterrein vaak zwaar op een gemeente waardoor men de grond snel wil verkopen.”

Volgens Migchelbrink is het grote voordeel dat alle deelnemers in de bv profiteren van een hoge grondprijs. Momenteel praat de maatschappij met de betrokken gemeenten over de vorm en opzet van deze ‘grondbank’ die uit 100 hectare grond zal bestaan. Blijkt de proef een succes, dan wil de NOM deze vorm van grondverkoop ook invoeren in overige kernzones in het Noorden. “De aankoop en verdeling van grond wordt een nieuwe kerntaak naast het ontwikkelen en financieren van economische activiteiten in het Noorden”, stelt Migchelbrink.

Voortreffelijk

De NOM heeft een voortreffelijk jaar achter de rug. Men nam in 39 bedrijven deel, voor een bedrag van 32 miljoen. Dat aantal was nog nooit zo groot. Er werd een winst van ruim 10 miljoen gulden geboekt tegen 6,3 miljoen over 1999. Maar liefst 22 keer wist de NOM ten slotte bestaande of nieuwe bedrijven te bewegen te investeren in Noord-Nederland voor een totaalbedrag van 739 miljoen gulden. Dat leverde 1440 nieuwe banen op.

Reageer op dit artikel