nieuws

Mogelijk fraude rond opgraven van munitie

bouwbreed

Enkele gespecialiseerde aannemersbedrijven zijn mogelijk bevoordeeld bij het verwerven van opdrachten voor speur- en graafwerk naar munitie. Een ambtenaar van het ministerie van Binnenlandse Zaken zou de bedrijven een handje hebben geholpen.

Accountantsbureau Deloitte & Touche onderzoekt in opdracht van het ministerie beschuldigingen van fraude, die afkomstig zijn uit het bedrijfsleven. Medio februari moet het onderzoek zijn afgerond.

Het opsporen en opruimen van munitie was voorheen exclusief het werk van de Explosieven Opruimingsdienst. Sinds 1998 is daarin verandering gekomen en mogen gecertificeerde aannemers het opsporingswerk doen. Alleen het daadwerkelijk ruimen van zwaardere explosieven is de taak van de EOD gebleven.

Gemeenten waar projectielen zijn aangetroffen en waar onderzoek moet plaatsvinden, zijn aangewezen op het ministerie van Binnenlandse Zaken, omdat het 90 procent van de kosten vergoedt. Voorwaarde is dan wel dat de gemeente in zee gaat met een bedrijf dat als deskundig op de lijst staat van het ministerie.

De van fraude beschuldigde ambtenaar zou bij een aantal gemeenten niet alle bedrijven hebben doorgegeven. In plaats daarvan zou hij er een aantal hebben genoemd. Het vermoeden bestaat dat de ambtenaar hiervoor van de bevoordeelde bedrijven een vergoeding ontving.

Woordvoerder Bodewitz van het ministerie van Binnenlandse Zaken benadrukt dat het gaat om klachten die bedrijven bij het ministerie hebben geuit en wenst zelf niet uit te spreken dat de ambtenaar verdacht is. Hij bevestigt dat het onderzoek loopt. Het ministerie wil lopende het onderzoek ook geen nadere mededelingen doen. De betrokken ambtenaar is nog gewoon in functie.

De gemeente Zandvoort die het afgelopen jaar als gevolg van de vondst van munitie op het strand zaken heeft gedaan met de ambtenaar, ontkent dat daarbij bedrijven zouden zijn bevoordeeld. “Wij hebben keurig volgens het protocol de lijst van gecertificeerde bedrijven gekregen. Wij konden bellen wie we wilden. Als we een bedrijf van de lijst namen zouden we in aanmerking komen voor de vergoeding van 90 procent van de kosten”, aldus woordvoerder Van Heemst van Zandvoort

Radarkarretjes

Deze kustgemeente heeft zich overigens wel ingezet om ook een ander bedrijf te mogen inschakelen op kosten van het Rijk. Het gaat om T&A-Radar, dat met speciale radarkarretjes tegen relatief lage kosten kan vaststellen of ergens munitie ligt en of het nodig is die snel te ruimen. Voordeel van deze methode is dat veel gerichter kan worden gegraven en dat ook minder grote stukken hoeven worden afgezet. “Mede dankzij het feit dat wij ons ervoor hebben ingezet, is dit bedrijf nu ook op de lijst van Binnenlandse Zaken gekomen”, zegt Van Heemst van Zandvoort. “Dat wil dus niet zeggen dat er niet meer hoeft te worden gegraven. Het nieuwe bedrijf werkt inmiddels nauw samen met aannemer Leemans, die bij ons op het strand actief is bij het opgraven van munitie.”

De zoekmethode van T&A-Radar kan van pas komen nu staatssecretaris De Vries van Binnenlandse Zaken heeft aangekondigd met de kustplaatsen te willen overleggen over het verwijderen van munitie op de stranden. Het ruimen van projectielen direct na de oorlog is zeer onzorgvuldig gebeurd. Badgasten kunnen hierdoor gevaar lopen.

Reageer op dit artikel