nieuws

Maastricht vibreert onder pps-bouwstroom

bouwbreed

Maastricht vibreert onder de pennenstreken van stedenbouwkundigen. Nieuwe woonwijken, tunnels, heringerichte recreatiegebieden en renovatiewijken. In dit geweld staat de komende drie jaar de binnenstad op zijn kop.

Geen plek in de stad lijkt onberoerd. Maar het meest bijzondere is de wijze waarop Maastricht zich onderscheidt van de andere grote Nederlandse steden: bijna alle projecten ontwikkelen zich in samenwerking met private partijen.

Maastricht trekt de komende jaren vier miljard gulden uit voor zijn expansiedrift. Het recreatiegebied Dousberg en het stationsgebied worden heringericht. De wijk Heugemerveld gerenoveerd. De woningbouw op het voormalige Sphinx Ceramique-terrein is voor tweederde klaar. Allemaal pps-projecten, waarin publieke en private partijen samenwerken.

Op stapel staat de ontwikkeling van de immens grote bouwlocatie Noordwest-Entree die inmiddels Belvédère heet, genoemd naar de oude steenfabrieken.

En nu Maastricht toch golft op de bouwstroom, kan de herstructurering van de binnenstad er nog wel bij. De herinrichting valt bovendien samen met de uitvoering van het Markt Maasproject.

In dit project is de leidingentunnel uniek, die nog nergens in Nederland ligt. In de tunnel komen alle leidingen en kabels te liggen, zodat de straat nooit meer hoeft te worden opengebroken.

Op pagina 3: Keuze voor hevige pijn in korte tijd.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels