nieuws

Londen wil carrièremaker in stad houden

bouwbreed

De gekozen burgemeester van Londen Ken Livingstone, een socialist van het oude stempel, wil dat in alle nieuwbouwprojecten voor de Britse hoofdstad minstens 50 procent betaalbare woningen worden opgenomen. Betaalbaar betekent in dit geval nog huizen van een paar ton, waarmee Livingstone de jonge middenklasse de kans wil geven in Londen te blijven wonen.

De torenhoge huizenprijzen jagen steeds meer jonge carrièremakers de stad uit. Meer dan een miljoen gulden voor een appartement is een normale prijs en wie een huis met meer ruimte zoekt zal een paar miljoen moeten neertellen.

Livingstone deelt de nieuwe woningen in twee categorieën in. Van alle huizen moet 15 procent goedkoop zijn, dat wil zeggen ook bereikbaar voor mensen in de detailhandel of de horeca. De helft van alle projecten moet vallen in de categorie betaalbaar. Livingstone gaat echter nog verder in zijn aanwijzingen: 35 procent van al deze huizen moet worden toegewezen aan mensen in voor de stad vitale beroepen zoals politiemensen, verplegend personeel, onderwijzers en medewerkers van het openbaar vervoer. “Elders in het land kunnen deze mensen makkelijk een huis kopen, in Londen kunnen ze niet eens huren”, zegt Livingstone.

Woningnood

Volgens een commissie zijn er 43.000 nieuwe huizen per jaar nodig om de ergste nood in Londen op te lossen. De burgemeester, die vanwege zijn verkiezing uit de Labourpartij is gestoten, heeft echter weinig echte macht. Hij wil zijn doelstellingen nu doordrukken bij het verlenen van bouwvergunningen. Maar elke vergunning – of juist het weigeren daarvan – kan worden teruggedraaid door het ministerie van volkshuisvesting waar Livingstone’s grote vijand John Prescott zetelt.

Projectontwikkelaars hebben de ideeën van de burgemeester ‘onwerkbaar’ genoemd en dreigen nu helemaal niet meer in Londen te bouwen. De organisatie van het Londense bedrijfsleven London First heeft het idee eveneens van de hand gewezen. Deze club komt met het idee om op plekken dicht bij het centrum een hogere dichtheid toe te staan – met dure huizen – en in ruil daarvoor elders in het stadsgebied betaalbare huizen te bouwen.

Reageer op dit artikel